Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 23.05.2012.
11:18
Jutarnji.hr A

Župnik i Marko Kraljević u svađi oko pravoslavnog groblja

Župnik iz Banića don Ivan Sinanović, koji je osumnjičen za ubistvo predsednika Mesne zajednice tog mesta Marka Kraljevića, već duže vreme je bio u sukobu sa nastradalim. Između ostalog, razlog je bilo i proširenje pravoslavnog groblja.

Čudna sudbina župnika Ivana Sinanovića

Don Ivan Sinanović, osumnjičen da je ubio lokalnog funkcionera HDZ-a, ni malo nije u milosti svoje pastve iako se čini da se trudio da im što više pomogne. Sveštenik je pola svoje plate davao sirimašnim meštanima, želeo da proširi lokalno groblje i ukine naplaćivanje sahrana. Oko groblja izgleda da je i nastao sukob Sinanovića i Kraljevića, koji je bio njegov najžešći kritičar u selu. 

Sukob je kulminirao pre nekoliko meseci kada su počela žestoka prepucavanja oko cene grobnih mesta. Župnik je želeo da se meštanima naplaćuje "samo" iskop i gradnja grobnice, što bi ih koštalo oko dve hiljade evra. S druge strane, Opština je grobna mesta prodavala po dvostruko većoj ceni, a Kraljević je Sinanovića prozivao da ne može na svoju ruku da menja prostorne planove. Odnosi su se posebno zaoštrili kada je Sinanović pokrenuo akciju da se proširi i pravoslavno groblje, što se Kraljeviću nikako nije sviđalo.

Na dan ubistva meštani Banića slavili su Dan opštine Dubrovačko primorje. Sveštenik i njegove inicijative bile su jedne od glavnih tema razgovora meštana, pa pošto se malo više popilo lokalni funkcioner Kraljević krenuo je ka kući sveštenika da sa njim raščisti neke stvari, prepričavaju događaj meštani koji su prisustvovali proslavi.

Policija je na mestu događaja stigla pošto je prijavljeno  da neko lupa na vrata župnikove kuće, a na licu mesta je pronašla provaljena vrata, zbog čega se sumnja da je Kraljević nasilno u nju ušao. Tu je zatečen lokalni funkcioner HDZ-a mrtav, sa vidnim telesnim povredama, a pored tela je bio i župnik koji je odmah uhapšen.  

Nekonvencionalni sveštenik od samog dolaska u Baniće nije dobro prihvaćen. Poslednjih meseci bio je na meti gnevnih meštana koji su mu kamenovali kuću, pretili, pa čak i ubili psa metkom u čelo.

Sinanović je, osim po sukobima s meštanima, skretao pažnju i svojim motorom i tetovažama - Isusa Hrista, Svetog Benedikta i sokola koji se bori sa zmijom. Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj, a sa 143. brigadom obišao je ratišta na Kordunu i u Lici. U Zagrebu se lečio od PTSP-a (Posttraumatskog stresnog poremećaja), kao posledice učešća u ratu.

I u prethodnoj župi u kojoj je služio, Ivan Sinanović je ikao problema s meštanima - ovaj put zbog striptiza. Tada je, navodno, upozoravao na razuzdane zabave u Domu kulture u kojima učestvuju maloletnici i striptizete. Zbog toga se sukobio i s policajcem i bio priveden.

Sreda 23.05.2012. 19:01
Kakav Ivan Sinanović. To je Ali Sinani.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online