Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.05.2012.
22:04
Beta A

Srbi i Hrvati smatraju da je BiH osuđena na propast

Više od polovine građana Srbije i Hrvatske smatra da je BiH osuđena na propast, rezultati su istraživanja u organizaciji nemačke fondacije "Fridrih Ebert".

Sarajevo
 

Više od polovine ispitanika u obe zemlje (59 odsto u Hrvatskoj i 55 odsto u Srbiji) smatra da je BiH osuđena na propast, a još veći broj ispitanika smatra kako su tri naroda u BiH "tri zasebna sveta".

"Očito je da su političke podele i sukobi na nacionalnoj osnovi snažan trag na percepciji BiH i teško će se ta slika promeniti bez konkretnih pomaka na terenu", izjavio je rukovodilac istražzivanja Božo Skoko, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka.

On je novinarima u Banjaluci kazao da više od polovine ispitanih građana Srbije i Hrvatske predviđa pesimističnu budućnost za Bosnu i Hercegovinu.

"Natpolovična većina građana Srbije i Hrvatske predviđa pesimističnu budućnost za BiH u narednih deset godina", rekao je Skoko.

On je naveo i da 49 odsto anketiranih Srba i 40 odsto Hrvata smatra da će se Republika Srpska kad-tad otcepiti, dodajući da dve trećine anketiranih u Hrvatskoj smatraju da su Hrvati u BiH najugroženiji.

Sa takvom ocenom slaže se i 20 posto ispitanika u Srbiji. Prema istraživanju, 42 posto Srba i 39 posto Hrvata smatra da se u BiH neće desiti značajnije promene, više Hrvata nego Srba smatra da će BiH i dalje biti pod međunarodnim protektoratom, dok su Srbi u odnosu na Hrvate više skloni verovanju da će BiH ostati "podeljena država".

"Na velikoj većini pitanja, pokazalo se da nema većih razlika u stavovima srpskih i hrvatskih građana prema BiH. Očekivano, izuzetak su ona pitanja koja se tiču nedavne prošlosti i međunacionalnih odnosa", rekao je Skoko.

Tako 86 odsto građana Hrvatske smatra da je BiH žrtva rata Slobodana Miloševića, dok takvo mišljenje u Srbiji ima 42 odsto anketiranih, što pokazuje da je različita percepcija nedavnog rata i njegovih posledica još prisutna.

Skoko je dalje naveo da 11 odsto Hrvata i 13 odsto Srba veruje da će BiH postati konfederacija tri ili više entiteta, dok samo po deset odsto ispitanika u Hrvatskoj i Srbiji smatra da će BiH postati jedinstvena građanska država.

Istraživanje je potvrdilo da su građani Hrvatske i Srbije prilično upućeni na BiH i sa ovom državom uveliko povezani poreklom, rodbinski ili prijateljski.

Ukupno 41 odsto svih ispitanika u Hrvatskoj i 35 odsto anketiranih u Srbiji je rođeno u BiH ili je poreklom iz te države, ili ima porodicu i rođake u BiH.

Skoko je dalje naveo da je istraživanje pokazalo da je Sarajevo potencijalna top destinacija za gotovo 40 ispitanika iz obe susedne zemlje, kao i da je Hrvatima izrazito privlačno Međugorje, a Srbima Banjaluka.

Rezultati ankete dalje su pokazali da BiH građane susednih država asocira na unutrašnje nesuglasice, multikulturalnost, tri naroda, ali i da oko 50 odsto ispitanika iz Hrvatske i 60 odsto iz Srbije smatra kako Hrvati i Srbi u BiH međusobno imaju više zajedničkog nego li sa sunarodnicima u Hrvatskoj i Srbiji.

Gotovo isto toliko ih smatra da između Hrvata, Srba i Bošnjaka u BiH nema velike razlike. Prema istraživanju, Srbi više nego Hrvati smatraju da se BiH islamizira. Istraživanje više od ukupno 1.600 ispitanika iz Hrvatske i Srbije sprovedeno je krajem prošle godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online