Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.05.2012.
13:38
P. Arsić - Vesti A

Tihić izludeo Lagumdžiju

Sastanak lidera šest najjačih partija u Mostaru nije doveo do bilo kakvog dogovora i pokazao je da je BiH na korak od nove duboke političke krize i bankrota. Iako je glavna tema mostarskog sastanka bila implementacija presude Sejdić - Finci, koplja su se najviše lomila oko budžeta BiH.

IZNERVIRAN: Zlatko Lagumdžija
 

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je zbog kiše nešto ranije napustio sastanak, istakao je da je budžet BiH za 2012. godinu ponovo problem. Podsetimo, lideri su ranije dogovorili da u paketu budu usvojeni budžet u iznosu od 950 miliona maraka i zakon kojim se ukida mogućnost prevremenog penzionisanja pripadnika Oružanih snaga koji napune 35 godina starosti, pod uslovom da su dve godine bili učesnici rata.

Preti bankrot


Bez usvojenog budžeta BiH, MMF ne želi da razgovara, što zemlju vodi ka bankrotu, a posebno Federaciju BiH. Naime, federalni premijer Nermin Nikšić ovih dana je priznao da je ovaj entitet na korak od bankrota. Na računima federalne vlade prošle sedmice bilo je svega milion i po KM, dok su potraživanja iznosila 800 miliona KM.

 

Maj ili svibanj?


Tenzije između Lagumdžije i Tihića bile su vidne i tokom konferencije za novinare. Prilikom davanja izjava, Lagumdžija je rekao Tihiću da se "odmakne od njega". Takođe, dok je najavljivao da će sastanak biti 23. maja, Tihić mu je dobacio: "Ti si i hrvatska partija, pa kaži 'svibanj', a ne 'maj'." Lagumdžija ga je oštro pogledao i rekao:


- Sastanak će biti 23. 5.

Ovaj dogovor izigrao je lider SDA Sulejman Tihić, koji sada tvrdi da takvog dogovora lidera nije bilo i čiji ministar odbrane odbija da pripremi pomenuti zakon. Ipak, kako je izjavio pre dva dana, Tihić nema nameru da napusti Savet ministara i pređe u opoziciju, tvrdeći da "ako SDA ode u opoziciju onda nema ko da brani BiH".


Ovakvo Tihićevo ponašanje, saznajemo, posebno je izrevoltiralo lidera SDP-a Zlatka Lagumdžiju.


- Atmosfera na sastanku u Mostaru bila je vrlo mučna i Lagumdžija je zapretio Tihiću da će leteti iz Saveta ministara BiH ukoliko ne podrži budžet u amandmanskoj fazi. Rekao je da će pre glasanja o budžetu tražiti od poslanika većine da potpišu inicijativu za opoziv onih ministara čija partija ne podrži budžet - otkrili su "Vestima" učesnici sastanka.


Na konferenciji za novinare, Lagumdžija je kazao da će na idućem sastanku lidera u Sarajevu, koji je dogovoren za 23. maj, biti jasno da li BiH ima budžet i da li postoji dogovor postojeće koalicije.


On je najavio da njegova partija nije spremna da nosi odgovornost za privremeno finansiranje i da će otići u opoziciju ukoliko budžet ne bude usvojen.


Lider SDS-a Mladen Bosić kazao je da su očigledno stvari krenule mimo dogovora postignutog u Banjaluci i da nije dobro da se unutar koalicije šestorke određeni članovi ponašaju kao opozicija.


- Ukoliko se to nastavi i mi ćemo početi opoziciono da delujemo, što će BiH uvesti još u dublju krizu - zapretio je Bosić.


Kako saznajemo, SNSD i SDS su odlučni da budžet neće podržati ako s njim u paketu ne bude i stavljanje van snage zakona o prevremenom penzionisanju pripadnika Oružanih snaga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online