Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 16.05.2012.
18:13
Beta A

Žrtva hrvatskih vojnika: Plesala sam im gola do pojasa

Prvi svedoci na suđenju petorici bivših hrvatskih vojnika svedočili su na sudu u Zagrebu o zlostavljanjima ratnih zarobljenika i civila 1991. i 1992. u Zagrebu i u logoru Kerestinec kod Zagreba.

Bivši zapovednika Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepan Klarić (54) i četvorica njemu podređenih vojnika - Dražen Pavlović (46), Viktor Ivančin (59), Željko Živec (43) i Goran Štrukelj (44), terete se za teška psihička i fizička zlostavljanja pripadnika bivše JNA i civila srpske nacionalnosti, među kojima i žena, uglavnom uhapšenih u okolini Zagreba i Siska.

Bivšim hrvatskim vojnicima se sudi zbog teškog psihičkog i fizičkog maltretiranja u logoru Kerestinec
 

Oni su optuženi da su od decembra 1991. do maja 1992. u Zagrebu i u logoru Kerestinec počinili ratni ratni zločin nad 34 ratna zarobljenika kojima su nanete velike patnje i povrede telesnog integriteta i zdravlja.

Žrtve Đorđe Jovičić i Danica Poznanović izneli su danas potresna svedočenja o zlostavljanjima u tadašnjem vojnom zatvoru u Gajevoj ulici u centru Zagreba, a zatim i u bivšoj raketnoj bazi JNA u Kerestincu gde je bilo smešteno Konačište ratnih zarobljenika.

Tukli su ga svakodnevno

Jovičić je, kako je prenela agencija Hina, svedočio da su ga posle hapšenja u Petrinji doveli u Zagreb gde su ga četvorica muškaraca, posle razgovora s Klarićem, u susednoj sobi izudarali rukama i nogama, ali i drvenom palicom. Zbog toga je, kako je rekao, nekoliko dana mokrio krv. Tukli su ga svakodnevno, a mučenje je prestalo kada je odveden u Kerestinec, ali je tamo svakog dana svedočio mučenju zarobljenika u sobi pored njegove, ispričao je svedok.

Žrtva Danica Poznanović ispričala je da je uhapšena u Sisku, a da su je stražari u Kerestincu tukli, mučili strujom zajedno s drugim zarobljenima, te terali da s drugim zarobljenicima pleše gola do pasa. Ona je svedočila i da je jedna zarobljenica pod imenom Nada pobacila od posledica zlostavljanja.

Petorica bivših hrvatskih vojnika odbacili su na početku suđenja krajem marta optužbe.

Prema optužnici, žrtve su u tadašnjem vojnom zatvoru u Zagrebu, a potom u logoru u Kerestincu premlaćivane, mučene elektrošokovima, ali i seksualno zlostavljane. Među njima je, prema navodima tužilaštva, bilo i desetak žena od kojih je jedna u logor dovedena trudna, ali je od posledica zlostavljanja pobacila.

Tokom suđenja će biti ispitano oko 80 svedoka, uglavnom žrtava, od kojih će neki biti ispitani video vezom iz Srbije, gde žive od rata. Među ispitanima bi trebalo da budu ispitani i neki bivši vojni funkcioneri. Ovaj slučaj je otvoren nakon što je jedan bivši pripadnik JNA nepoznate počinitelje optužio za ubijanje i mučenje ratnih zarobljenika u Kerestincu.

Petorica optuženih uhapšeni su krajem novembra 2010. a optužnica je podignuta posle jednogodišnje istrage.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.05.2012. 18:44
Posle 20 godina se sudi nekima..mnogi su oslobođeni..mnogima se nikada suditi neće..POSEBNO ONIMA KOJI SU POČELI UBIJANJE SRBA PRE SAMOG RATA! NE ZABORAVIMO! U SVIM VEĆIM GRADOVIMA TVOREVINE VIĐENIJE SRBE SU UBIJALI PRE TZV "BALVAN REVOLUCIJE"! SRBI SU BRANILI SVOJE PRAVO NA ŽIVOT,NA OPSTANAK,NA ONO ŠTO SU USTAŠE POGAZILE PROMENIVŠI ČAK I USTAV BEZ DA PITAJU SRBE!
Sreda 16.05.2012. 18:56
NEMA FERALA DA NAM DA NEKO OPRAVDANJE....?
Sreda 16.05.2012. 18:43
ma ne verujem da su to hrvati radili
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online