Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 16.05.2012.
10:44
Beta A

Tužilac: Mladićeva ruka u svim zločinima

Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, počelo je jutros pred Haškim tribunalom uvodnom rečju tužioca Dermota Gruma.

 Tužilac: Mladićeva ruka u svim zločinima (Fotografija sa početka suđenja)

Grum je odmah na početku rekao da je "Mladićeva ruka" zajednička u svim zločinima koje su njegove snage počinile nad hiljadama građana BiH "samo zato što nisu bili srpske nacionalnosti".

"Zajedničko tim zločinima jeste i zločinačka namera da se bosanski Muslimani i Hrvati trajno uklone sa velikog dela teritorije BiH, na koju su lideri bosanskih Srba polagali pravo. Zajednički su im i počinioci... zajedničko im je i to što je ruka Mladića vidljiva u
svakom od tih zločina", naglasio je tužilac Grum.

General Mladić, koji se u sudnici pojavio u tamno sivom odelu, svetloj košulji i sivoj kravati, duže sede kose oblikovane u
prepoznatljivu frizuru, mirno je slušao govor tužioca, povremeno zapisujući.

On je takođe rekao da su zločini Mladićevih snaga na nekim lokacijama dosegli nivo genocida.

Kao primere tih zločina, tužilac je naveo progon i ubistva Muslimana širom BiH 1992, ubistvo hiljada muslimanskih zarobljenika u Srebrenici u leto 1995, streljanje šestorice srebreničkih muškaraca i dečaka u Trnovu i artiljerijski napad na sarajevsku pijacu Markale u avgustu 1995. godine.

Podsetio je da je u Tnovu ubijen i 16-godišnji Dino Salihović, kome su na snimku zločina počinioci govorili da će "umreti nevin". "Do trenutka kada su Mladić i njegove trupe ubile hiljade u Srebrenici, oni su dobro uvežbani u veštini ubijanja i efikasni u
etničkom čišćenju", kazao je tužilac, dok je general Mladić slušao bezizražajnog lica.

Pre tačno 20 godina, Mladić je, prema rečima tužioca Gruma, postao komandant VRS i "zločinačkog poduhvata" etničkog čisćenja nesrba koji je "realizovao vojnom silom".

Kao dokaz da je Mladić bio svestan da se taj cilj ne može ostvariti bez progona Muslimana i Hrvata, zastupnik optužbe je citirao reči samog Mladića na skupštini RS na kojoj je 12. maja 1992. postavljen za komandanta VRS: "Ljudi i narodi nisu novčići, ni ključevi da se premeštaju tek tako iz džepa u džep".

Kako je Grum ocenio, te Mladićeve reči značile su da je on svestan da ciljevi bosanskih Srba ne mogu biti ostvareni bez "pomeranja celih zajednica" sa njihovih teritorija.

Po optužbi, Mladić je "dobio mandat vođstva bosanskih Srba da iskleše granice nove srpske države", koju su osmislili predsednik RS Radovan Karadžić i predsednik Skupštine RS Momčilo Krajišnik.

Tužilac je precizirao da je to utvrđeno u šest strateških ciljeva bosanskih Srba, usvojenih u Skupštini u maju 1992, od kojih je prvi i najvažniji razdvajanje Srba od Hrvata i Muslimana u BiH. "To je značilo da se radikalno promeni etnički raspored u BiH", ukazao je Grum.

Tužilac nastavlja sa uvodnom rečju, koja će potrajati šest sati.

Početak suđenja Mladiću prate porodice žrtava iz BiH, uključujući i članice udruženja Majke Srebrenice.

Optužnica generala Mladića (69) u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Devet tačaka optužnice na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civle i uzimanje talaca.

Pre početka suđenja, predsedavajuć sudija Alfons Ori (Orie) rekao je da bi svedočenje prvog svedoka optužbe, zakazano za 29. maj, moglo biti odloženo zbog "značajne greške" koje je tužilaštvo počinilo u obelodanjivanju dokaznog materijala odbrani.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.05.2012. 11:18
Поносан сам што сам био његов војник!!!!! Људска величина да се не може описати!!! Жив био и свако добро нашем Ђенералу!!!!!
Sreda 16.05.2012. 11:07
Osim ovih naklapanja tužilac nema ni jedan konkretan dokaz da je Mladić naredio bilo šta suprotno međunarodnom ratnom pravu. Opet će kao i mnogi srbi odgovarati po nepostojećoj "komandnoj odgovornosti" koja na celom svetu važi samo za srbe.. Ceo svet koji se bavi pavom smeje se odlukama ovog USA suda... Zašto po toj komandnoj odgovornosti za svaku žrtvu u svetu nikada nisu i neće odgovarati..Klinton,Bush,Solana,Bler....itd..na čelu sa Papom..
Sreda 16.05.2012. 11:59
Generale nek' je tvojoj majci hvala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online