Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 14.05.2012.
11:18
Srna A

BiH: Istrage ostale samo mrtvo slovo na papiru

Strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH ostala je mrtvo slovo na papiru, a više od tri godine posle njenog usvajanja to su priznali i u Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS) BiH koji je imao vodeću ulogu u njenom donošenju i primeni.

Foto: Ilustracija

Istrage koje traju godinama bez podizanja optužnica i suđenja po dvostrukim standardima najkrupniji su problemi koji se nalaze pred delom pravosuđa zaduženim za ratne zločine, a u VSTS-u priznaju da realizcija ciljeva utvrđenih Strategijom debelo kasni i da se moraju preduzeti hitne mere da bi ovaj proces bio pokrenut sa mrtve tačke, prenosi "Glas Srpske".

Predsednik VSTS-a i Nadzornog odbora za provođenje Strategije Milorad Novković smatra da provođenje Strategije mora biti efikasnije, a rokovi istrage skraćeni i svedeni na instruktivne rokove.

On je naglasio da zbog rada Suda i Tužilaštva BiH na manje složenim predmetima dolazi do velikih zastoja u velikim slučajevima.

"Sud i Tužilaštvo BiH nisu u mogućnosti, ne za šest, nego ni za 20 godina da procesuiraju sve predmete koje su uzeli", rekao je Novković, te dodao da se sudska praksa mora ujednačiti, jer svi građani moraju biti jednaki pred zakonom.

Direktor Centra Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da niko u Srpskoj ne može biti zadovoljan radom Suda i Tužilaštva BiH, kao ni provođenjem Strategije.

"Mnogo je problema. Vlada i pristrasnost u izboru predmeta i Tužilaštvo BiH uglavnom uzima predmete u kojima su žrtve nesrpske nacionalnosti, a počinioci Srbi. Sve dok imamo takav debalans u pristupu to će proizvoditi krize i nezadovoljstvo", ističe Velimirović.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc i rezidentni koordinator UN u BiH Juri Afanasijev, takođe, su konstatovali da se Strategija za procesuiranje ratnih zločina ne provodi utvrđenom dinamikom i da uveliko kasni u odnosu na utvrđene rokove.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.05.2012. 11:21
БиХ распустити. То поделити. Српску и Србију ујединити!
Ponedeljak 14.05.2012. 13:17
Мислим да ту,пословично,има и наше кривице! Ти,назови политичари,бирају своје неспособне партијске другове у суд и тужилашто БиХ а ови само гледају свој интерес јер им нико ни из даљне фамилије није учесник рата а камо ли страдалник!!!Просто је за неповеровати да се сада пишу оптужнице за 92. и 93.г.!?И поле нам сви други криви???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online