Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 12.05.2012.
13:48
Smedia A

Hrvatski novinar traži zabranu spota SNS-a

Novinar Hrvatske televizije Aleksandar Stanković zatražio obustavljanje emitovanja izbornog spota Tomislava Nikolića u kojem se koriste inserti iz njegove emisije. Stanković navodi da ne želi da učestvuje u srpskoj predizbornoj kampanji i da će se, ukoliko se nastavi sa emitovanjem spornih spotova, obratiti sudu.

Novinar Hrvatske televizije Aleksandar Stanković
 

Savet RRA odlučio je da svim emiterima u Srbiji dostavi dopis urednika HRT-a Aleksandra Stankovića u kome on traži zaštitu autorskih prava i obustavljanje emitovanja spota predsedničkog kandidata SNS Tomislava Nikolića gde se koriste inserti iz Stankovićeve emisije bez njegove saglasnosti.

U saopštenju Saveta RRA dostavljenom medijima navodi se da je odlučeno da se dopis prosledi svim emiterima "kako bi, prilikom odlučivanja o emitovanju sadržaja na koji se dopis odnosi, imali sve relevantne infomacije".

"Savet RRA očekuje od emitera da postupe u skladu sa važećnom zakonskom regulativom, kako u ovom, tako i u svakom drugom slučaju", stoji u saopštenju u kome se precizira da se Stanković u svom zahtevu poziva na članove više zakona Republike Srbije.

U dopisu Stankovića se navodi da je Nikolić, bez saznanja i odobrenja autora emisije, tokom predizborne kampanje koristio više inserta iz emisije "Nedeljom u dva", koju Stanović godinama priređuje i vodi na Hrvatskoj radioteleviziji.

Nakon konsultacija sa advokatima, moram zatražiti od vas da odmah obustavite dalje emitovanje tih spotova, navodi Stanković u pismu i dodaje da je RRA po Zakonu o radiodifuziji nadležna za zaštitu autorskih prava.

"Po Zakonu o autorskim pravima Republike Srbije povređeno je više odredbi, među kojima ističem povredu prava na zaštitu integrtiteta dela iz člana 17 i nedostojno iskorišćavanje dela po članu 18. Po Zakonu o oglašavanju povređen je član 44, koji govori o upotrebi lično dela", navodi Stanković.

On je istovremeno napomenuo da je postupanjem SNS njemu kao autoru i novinaru naneta šteta i poljuljan ugled kod bivših i budućih gostiju emisije.

"Ne moram vam kao medijskim profesionalcima isticati da ja kao novinar ni na koji način ne želim da učestvujem u srpskoj predizbornoj kampanji. Smatram ovo neprimernim činom za koji se nadam da će biti sankcionisan", naveo je Stanković i dodao da će, ukoliko se nastavi sa emitovanjem spornih spotova, biti prinuđen da zatraži "zadovoljenje sudskim putem".

POVEZANE VESTI

Subota 12.05.2012. 14:04
aaahahahahhaha čist Srbin....ALEKSANDAR STANKOVIĆ
Subota 12.05.2012. 14:09
Gluposti. Onda bi svaka novina mogla da spreči da se neka izjava iz objavljenog intervjua citira bilo gde drugde. Korišćenje kratkih isečaka iz TV emisija u svrhu kriiike, pojašnjenja i sl. nije kršenje autorskih prava i ova uštva to zna, kao i njegovi advokati. U stvari, on se ovako upravo meša u izbore u srbiji, jer neosnovano sprovodi tužbu protiv jednog od kandidata.
Subota 12.05.2012. 14:22
Opala mu popularnost pa počeo da piskara Srbiji, drži se ti te endehazije dok još možeš...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online