Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 08.05.2012.
18:15
Beta A

Svedok: Merčepovci su me mučili i ponižavali

Bivši pomoćnik vladinog poverenika za Pakrac Đorđe Gunjević (73) svedočio je danas na sudu u Zagrebu da su ga pripadnici jedinice Tomislava Merčepa, takozvani "merčepovci", u oktobru 1991. mučili u zatvoru u Pakračkoj Poljani.

Optužnica tereti Merčepa za ubistvo 43 osobe

Ratni savetnik ministra unutrašnjih poslova Tomislav Merčep optužen je da je kao komandant rezervne jedinice MUP-a odgovoran za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991.

Merčep je na početku suđenja 10. februara odbacio krivicu.

Zbog moždanog udara koji je imao pre nekoliko godina, Merčep je odmah po hapšenju krajem 2010. smešten u zatvorsku bolnicu, a
podizanje optužnice sredinom 2011. godine dočekao je u banji.

Optužnica tereti Merčepa za ubistvo 43 osobe među kojima su i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i za nestanak još tri osobe.

Gunjević je, kako prenose hrvatski portali, rekao da je nemoguće da tadašnja vlast nije znala za događanja u Pakračkoj Poljani iz koje
se, dodao je, nije moglo pobeći. Naveo je da mu je bilo poznato da je nekima bilo nelogično da on kao Srbin i pravoslavac bude funkcioner u
hrvatskoj vlasti.

Svedočio je da su ga po dolasku u Pakračku Poljanu pretukli, slomivši mu pritom nekoliko rebara, a uskoro je došao i Merčep koji ga je ispitivao. Iako mu je rekao da ga više niko neće dirati, i dalje je svakodnevno mučen i ponižavan, a jednom ili dva puta je priključen na strujni induktor, rekao je Gunjević.

Iz zatvora je, kako je naveo, pušten na intervenciju više ljudi, a veruje da se za njega založio i tadašnji ministar zdravlja Andrija Hebrang.

Gunjević je rekao i da razmišlja o podnošenju imovinsko-pravnog zahteva jer mu je po hapšenju oduzeto tadašnjih 20.000 nemačkih maraka i oko 100.000 dinara, kao i lični dokumenti, a smatra da je zbog zlostavljanja oboleo i od dijabetesa.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.05.2012. 20:45
USTASKE ZVERI...PA KO CE NJIH DA KAZNJAVA,LJUDI MOJI TO JE DRZAVA KOJA JE BILA I JOS UVEK JESTE NACISTICKA!!!TO TVRDI ISTORIJA,A TO MOZE NEKOM DA SE DOPADA ILI NE!!!TAJ STARCEVIC,ZVER POGANA,JE NAPISAO PLAN GENOCIDA,A DA SE NE ZABORAVI NI RIMOKATOLICKA CRKVA KOJA JE TAJ GENOCID BLAGOSLOVILA!!!
Sreda 09.05.2012. 12:27
Ватикански производ...кољачи и злочинци...монструми и хијене...лажови и фалсификатори...фукаре и кукавице..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online