Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 03.05.2012.
20:12
Blic A

"Forin afers": Crna Gora mafijaška država, a Tači narko-bos

Američki časopis "Forin afers" svrstao je Crnu Goru u "mafijaške države" - zajedno sa Bugarskom, Ukrajinom, Gvinejom Bisao i Venecuelom, prenose podgoričke "Vijesti".

Tači nasilno uspostavio posao s narkoticima, a Milo optuživan za svašta - procesuiran ni za šta

U analizi ovog američkog časopisa ocenjuje se da je izbijanje globalne ekonomske krize bilo prava blagodet za transnacionalne kriminalce i da su, zahvaljujući slaboj ekonomiji, kriminalne organizacije bogate kešom kupovale posrnule, ali potencijalno vredne kompanije po povoljnim cenama.

Tači uspostavio nasilnu kontrolu nad trgovinom narkoticima

 

U odeljku pod naslovom "mafija ima državu" podseća se da je Savet Evrope prošle godine objavio izveštaj u kojem je navedeno da su premijer Kosova Hašim Tači i njegovi politički saveznici uspostavili "nasilnu kontrolu nad trgovinom heroinom i drugim narkoticima" i zauzeli važna mesta u "kosovskim strukturama organizovanog kriminala nalik mafijaškim".

Fiskalna štednja, kako navodi "Forin afers", primorava vlade da krešu budžete za policiju i pravosuđe, pa se poslednjih godina pojavila nova pretnja - "mafijaška država. List prenosi objašnjenje da su širom sveta kriminalci prodrli duboko u vlade, do nepredviđenog nivoa, a dešava se i obratno - da umesto da udare na "moćne klanove neke vlade preuzimaju njihove nezakonite operacije".

"Za razliku od normalnih država, mafijaške države se ne oslanjaju samo povremeno na kriminalne grupe kako bi ostvarile određene spoljnopolitičke ciljeve. U mafijaškoj državi visoki vladini zvaničnici su zapravo integralni igrači, ako ne i lideri kriminalnih preduzeća, a prioritet su im odbrana i promocija poslova tih preduzeća", navodi list.

U takvim državama "vladini zvaničnici pribavljaju bogatstvo za sebe, svoje porodice i prijatelje koristeći novac, radnu snagu, politički uticaj i globalne kriminalne veze da cementiraju i prošire vlast".

"U stvari, vodeće pozicije u nekim od svetski najprofitabilnijim preduzećima s one strane zakona više ne popunjavaju samo profesionalni kriminalci; tu su sada i visoki vladini zvaničnici, poslanici, šefovi obaveštajnih službi, policijski čelnici, oficiri, a u nekim ekstremnim slučajevima čak i šefovi država ili članovi njihovih porodica", navodi se u časopisu američkog Saveta za spoljne poslove.

U analizi se, kako se navodi, naširoko razmatraju veze između kriminala i državnih institucija u Rusiji, ali ima puno drugih primera. Mafijaške države, kako je objašnjeno, nije lako kategorisati jer su "zamagljene konceptualne linije između državnih i ostalih aktera", pa je teško predvideti njihovo ponašanje, što ih čini posebno opasnim u međunarodnom okruženju.

Autor analize objavljene u "Forin ofisu" je dr Moizes Naim, poznat po knjizi prevedenoj na 18 jezika "Zabranjeno: Kako krijumčari, trgovci kriminalci i plagijatori otimaju globalnu ekonomiju".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.05.2012. 20:15
Što se tiče ne samo ovog teksta već i saznanja oko privatuzacije..VLASTI SRBIJE MORAJU ODMAH REAGOVATI I RASKINUTI SVE KUPOVINE CRNOGORSKIH TAJKUNA U SRBIJI!!! AKO TO NE URADE ONI SU DIREKTNI SAUČESNICI!
Četvrtak 03.05.2012. 20:16
Па то је Америчка творевина шта се Амери сада чуде.
Petak 04.05.2012. 00:11
taj "forin afers" je zaboravio samo dodati da je glavni pokrovitelj i zaštitnik tih nazovi mafijaški država upravo SAD.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online