Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 25.04.2012.
13:07

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Hrvati brišu nacističku prošlost

Jasenovac postaje predmet različitih manipulacija u okviru nastojanja da se revidira celokupna srpska istorija 20 veka. Istovremeno, nastoji se umanjiti broj srpskih žrtava kako bi se u prvi plan istakla navodna srpska agresija, kaže u intervjuu za "Vesti" prof. dr Slavenko Terzić iz Istorijskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Prof. dr Slavenko Terzić, iz Istorijskog instituta SANU
 

Kako godine odmiču, razni "istraživači" iz Hrvatske, a pojavili su se i u Srbiji, smanjuju broj žrtava ustaškog logora Jasenovac. Zašto?
- Mada se istraživački ne bavim tom temom, mogu se pozvati na sasvim relevantnu Enciklopediju Jugoslavije u izdanju Leksikografskog zavoda u Zagrebu, čiji je glavni urednik bio Miroslav Krleža. U četvrtom tomu te enciklopedije, iz 1960. godine, od slova "h" do slova "j" na strani 467. postoji velika odrednica Jasenovački logor. Citiram: "Kako se u logoru uništavalo sve što bi moglo da posluži kao podatak pri utvrđivanju broja žrtava, tačan broj poginulih u jasenovačkom logoru ne može se utvrditi. Prema proceni koja se oslanja na iskaze preživelih, sačuvane dokumente i priznanja uhvaćenih ustaških zločinaca iz jasenovačkog logora broj jasenovačkih žrtava premašuje 700.000".
 

Hrvatskoj oprošteni zločini

"Nisam za to da se bez osnova uveličava broj žrtava, a naročito nisam za to da se smanjuje njihov broj. Ne vidim zašto bi u Zagrebu 1960. imali bilo kakav razlog da u jugoslovenskoj enciklopediji uvećaju broj jasenovačkih žrtava kada je Hrvatska još 1945. u novoj komunističkoj Jugoslaviji potpuno amnestirana za sve zločine koje je, kao Hitlerov saveznik, počinila u Drugom svetskom ratu", kaže Terzić.

Postoje li strani podaci, pre svega tadašnjih nemačkih fašističkih snaga?
- Veoma je važno reći i ovo. Saveznici nacističke Hrvatske, nemački generali Horstenau, Hitlerov izaslanik kod Ante Pavelića u Zagrebu i general Nojberher, izaslanik za jugoistok, već negde 1942 - 1943. godine navode više stotina hiljada Srba ubijenih u logoru Jasenovac.


Da li je SFRJ ikad pokušala da precizno istraži broj žrtava i da ih identifikuje?
- Jugoslovenska država nikada nije preduzela ništa da istraži detaljno ceo taj prostor Stare Gradiške i Jasenovca. Tako je jedan veliki genocidni zločin nad Srbima ostao potpuno u tami i nažalost danas se njim manipuliše. Jedan ogromni masovni zločin, gde je ubijeno od 700.000, neki govore i milion ljudi, potpuno se negira, nastoji se potpuno negirati nacistička prošlost jedne države.


Zašto identifikaciju jasenovačkih žrtava nisu forsirali srpski komunisti?
- Glavni cilj je bio opraštanje masovnog genocida nad Srbima iz dva razloga. Pre svega iz razloga praštanja zločina zbog budućnosti Hrvatske i Hrvata u toj jugoslovenskoj državi. Jer, pošten odnos bi zahtevao denacifikaciju i određene posledice po Hrvate zbog zločina koji je učinio nad drugim narodom, nad Srbima. Hrvati su radili svoj posao i to je logično. Ali, najveću odgovornost snose srpski komunisti koji nisu ništa učinili da se osvetli zločin , pre svega radi mrtvih, radi istorijske istine i radi budućnosti Srba i te jugoslovenske države. Oni snose najveću krivicu, jer su pristali na ideološku matricu koju su ponudili Tito, Kardelj i Bakarić.
 

Partizani "zaboravili" logoraše

Zašto jugoslovenski partizani nikad nisu napali Jasenovac a vodili su borbe s druge strane Save, u Bosni?
- Potpuno je nelogično da jedan stravični logor postoji svo vreme Drugog svetskog rata, a da partizanske čete nikad ne pokušavaju oslobođenje logoraša. To izaziva sumnju u prave namere najužeg rukovodstva partizanskog pokreta Jugoslavije. Činjenica da partizani nisu oslobodili Jasenovac niti pokušali da ga oslobode izaziva sumnju u političke motive rukovodstva Titovog pokreta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online