Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 21.04.2012.
20:37
Klix.ba A

Holandska princeza bila špijun i ljubavnica Šaćirbegovića?

Holandska princeza Mabel možda je bila doušnik holandske obaveštajne službe BVD i bila u vezi sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Muhamedom Šaćirbegovićem, napisao je u svojim meoarima bivši agent BVD-a Fric Hekstra.

Agent tajne Mabel službe udajom za princa Frisa postala holandska princeza

Hekstra u svojim memoarima navodi da je Mabel radila za BVD u vreme pregovora o Dejtonskom mirovnom sporazumu, kada je, navodno, bila u vezi sa Šaćirbegovićem.

Hekstra piše da je princeza možda stupila u kontakt sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova BiH i zavela ga na zahtev BVD, pošto su informacije iz prve ruke o toku pregovora bile veoma vredne kao "materijal za trgovinu", prenose holandski mediji.

Holandski list "Telegraf" piše da je princeza jednom čak uklonjena iz prostorije u kojoj su se u Dejtonu vodili pregovori, pošto američki diplomata Ričard Holbruk nije bio sigugran u kom svojstvu je ona prisutna.

U izveštaju o dešavanjima u Srebrenici, holandski civilni službenici naveli su da su Mabel i Šaćirbegović uticali na politiku holandske Vlade prema Balkanu. Pošto nijedno od njih nije imalo formalan položaj u Vladi, uticaj je mogao da se izvrši samo preko službe BVD, piše "Telegraf".

Princeza Mabel studirala je političke nauke na Univerzitetu u Amsterdamu, a radila je u Ministarstvu spoljnih poslova i Ujedinjenim nacijama, za šta je bilo potrebno proći proveru BVD.

Hekstra tvrdi da je Mabel bila vrbovana da radi na tajnim zadacima, još kada je bila student. Njena saznanja bila su neprocenjiva i umnogome su formirala okvire Dejtonskog sporazuma. Da se Mabel dobro kotirala u obaveštajnoj zajednici Holandije, govori i primer kada se tražila saglasnost od obaveštajnih službi za njenu udaju za kraljičinog sina, čime je postala članica dvora i dobila titulu princeze.

Hekstra je radio u ovoj službi od 1971. do 1989. godine.

Šaćirbegović je 2001. godine osuđen za proneveru državnog novca BiH, a princeza je u međuvremenu dovedena u vezu sa mafijaškim bosom Klasom Bruinsmom, podeća list.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.04.2012. 00:13
Gde su nasi spijuni,da li neko radi za nas, je..mo li mi nesto i nekoga ili smo kao nacija toliko sterilni da nam je mrsko i da ga izvadimo.
Subota 21.04.2012. 22:02
Рекли јој да је принц чека кад пољуби 100
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online