Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 17.04.2012.
12:37
Đ. Barović - Vesti A

Hrvatska krije opake bombe

Hrvatska vojska u jednom od 22 skladišta oružja i municije čuva i oružje za masovno uništenje zbog čega trpi kritike SAD koja traži da se ono hitno uništi.

Velika razorna moć: Bombe ODAB-500 PM
 

Prema pisanju zagrebačkog "Jutarnjeg lista", reč je o aerosolnim bombama tipa ODAB-500 PM, o kojima do sada javnost nije znala ništa, ali je tajna i koliko ih je i gde se tačno nalaze. Američka vlada odlučila je da finansira njihovo uništavanje, a do sada je već uložila 4,5 miliona dolara za uništavanje zastarele municije, kao i ugradnjom tehničke zaštite u dva skladišta.


Procene hrvatskih medija je da Hrvatska ima još desetak avionskih bombi ODAB-500, a da je ostatak iskoristila tokom operacije "Oluja" 1995. godine za uništavanje srpskih položaja. Prema dostupnim podacima, Hrvatska vojska je tada bacila najmanje jednu takvu bombu i to iznad iznad srpskih položaja kod Petrinje koja je izbačena iz aviona tipa MiG-21.
 

Dozvoljeno oružje

General Spasoje Smiljanić kaže da ove bombe nisu na spisku zabranjenog oružja, a vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da je reč o principu SAD da od država traže da unište sve viškove naoružanja pošto smatraju da je nebezbedno držati nešto čije se korišćenje ne planira.

Hrvatski mediji dalje tvrde da je reč o bombama koje je nekadašnja JNA nabavila iz Sovjetskog Saveza. Međutim, general Spasoje Smiljanić, nekadašnji komandant RV i PVO Vojske Jugoslavije, kaže za "Vesti" da je reč o bombama koje je licencno pravila jugoslovenska namenska industrija.


- Reč je o veoma razornim avio-bombama koje su punjene aerosolom i nakon izbacivanja iz aviona na njoj se aktivira padobran. Eksplozivna smesa po detonaciji usisava kiseonik iz okruženja zbog čega se pravi pritisak koji dostiže i do 30 atmosfera. Otuda eksplozija ove bombe umnogome podseća na nuklearni udar, ali bez radioaktivnosti zbog čega su posledice po objekte i živu silu stravični - kaže general Smiljanić i koji demantuje da su ove bombe uopšte korišćene tokom ratova na prostoru prethodne Jugoslavije, a posebno u Hrvatskoj.


- Upotreba takvih avio-bombi ne bi mogla da prođe nezapaženo, a mi nismo imali informacije da je bilo gde korišćena - kaže general Smiljanić.
 

Krcata skladišta

Hrvatski mediji spekulišu da se u vojnim skladištima te zemlje nalazi još oko 37.000 tona mina, granata, metaka, raketa, kasetnih bombi, kao i municije punjene fosforom. Oko 15.000 tona tog oružja hrvatska vojska ne koristi.

I nekadašnji komandant Združenih snaga na jugu Srbije general Ninoslav Krstić sumnja da su ove bombe korišćene tokom rata u Hrvatskoj, ali ne sumnja da ih ima hrvatska vojska.


- Na početku oružanih sukoba, nekoliko velikih skladišta municije Hrvati su uspeli da osvoje bez borbe ili uz minimalna oštećenja. Takav je slučaj bio sa skladištima u Varaždinu i Rijeci. Međutim, zabrinjava podatak da se do danas ne zna koliko je municije i eksplozivnih sredstava ostalo u bivšim republikama. Centralna evidencija bi morala da postoji u Ministarstvu odbrane Srbije, ali je pitanje da li je ona ažurirana, zaključuje general Smiljanić.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.04.2012. 13:17
Tenkove smo istopili, kosovo dali, sve smo prodali a hrvati sve sacuvali, srbge proterali,drzavu dobili, i usli u evropu.
Utorak 17.04.2012. 22:05
Srbija bi trebala da kupi barem 18 novih avijona i dobru turu bomba za masovno unistenje. Pa da vidis kako nebi vise lajali oni sipci.
Utorak 17.04.2012. 18:02
Imamo ..ne bini.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online