Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 13.04.2012.
22:26
Beta A

Zagreb: Hapšenje ultradesničara i antifašista

Najmanje tri osobe uhapšene su danas na trgu Bana Jelačića u Zagrebu tokom istovremenih demonstracija protivnika fašizma i pripadnika ekstremnodesničarskog Uljudbenog pokreta.

Gore prošli antifašisti od desničara. U hapšenju vode 2:1

Uhapšen je jedan od ekstremnih desničara zbog fašističkog otpozdravljanja dizanjem ruke, dok su dva učesnika antifašističkog skupa privedeni, navodno zbog remećenja javnog reda i mira.

Skupove su razdvajala dva kordona policije, a brojni pripadnici snaga bezbednosti bili su raspoređeni po celom trgu.

Na skupu inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma" bilo je oko 200 uglavnom mladih ljudi, dok je na skupu desničara bilo dvadesetak, takođe mladih ljudi, obučenih uglavnom u crno. Neki od njih su na majicama imali odštampanu ustašku parolu "Za dom spremni" i fotografije generala Anta Gotovine.

U jednom trenutku došlo je do guranja između policije i ekstremnih desničara, kada je jedan od njih i uhapšen.

Pripadnici antifašističke inicijative su zbog hapšenja svojih kolega otišli, uz jaku policijsku pratnju, do policijske stanice u centru grada da traže njihovo oslobađanje, do čega je ubrzo i došlo.

Pokušali da spreče marširanje ultradesničara

Tokom demonstracija na Trgu Bana Jelačića, antifašisti su razvili veliki transparent "Ujedinjeni protiv fašizma", a uzvikivali su parole "Hrvati antifašisti", "Antifašistički Zagreb". Na manjim trasnsparentima pisalo je "No pasaran" i "Smrt fašizmu".

Članovi Uljudbenog pokreta nosili su transparent "Stop progonu hrvatskih branitelja" i uglavnom nisu želeli da razgovaraju sa novinarima. Štaviše, bili su verbalno vrlo grubi prema njima.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić zabranio je juče održavanje skupova ekstremnih deničarskih stranaka koje je za danas i sutra najavila Hrvatska čista stranka prava (HČSP). Posle odluke MUP-a, predsednik HČSP-a Josip Miljak izjavio je novinarima da vlada "još nije zabranila dolazak turista u Zagreb" i najavio da će se pristalice te stranke i njihovi gosti iz inostranstva "turistički okupiti i prošetati Zagrebom".

Uz to, za subotu je bio planiran marš kroz Zagreb za generale Anta Gotovinu i Mladena Markača povodom godišnjice izricanja prvostepene presude dvojici generala koje je Haški tribunal osudio za ratne zločine tokom i posle akcije Oluja 1995. godine.

POVEZANE VESTI

Petak 13.04.2012. 23:06
E sad sam zbunjen...u Zagrebu antifasisti?!Ma....vjerovatno je greska u pitanju.
Petak 13.04.2012. 22:58
A Srbi su fasisti :))
Subota 14.04.2012. 10:04
Fašizam, kao i drogu, nije moguće iskoreniti iz društva dokle god bude budala koji eksperimetišu na svoju, i štetu drugih. Mozgopranje naslednika dugih noževa trebalo bi da počne već juče, ali kao što vidimo novoustaše tonu u sve dublju dubiozu! Novinarima je promaklo da primete na slici antifašiste ispod tradicionalne parole "No pasaran" i Rundekovo "Ay Carmela" što se gotovo na celom Balkanu smatra nezvaničnom himnom antifašizma.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online