Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 12.04.2012.
15:50
Beta A

Svedok: Državni vrh bio upoznat s pritužbama na "merčepovce"

Jedan od osnivača hrvatskih tajnih službi Josip Perković izjavio je danas na sudu u Zagrebu da je tadašnji državni vrh Hrvatske bio upoznat s pritužbama s terena da jedinica na čijem je čelu bio Tomislav Merčep privodi i maltretira civile.

 Svedok: Državni vrh bio upoznat s pritužbama na Merčepovce

Perković je prvi svedok koji je posvedočio da je Merčep, koji se tereti za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991, bio stvarni komandat rezervne jedinice MUP-a smeštene u Pakračkoj Poljani. On je rekao da ne zna kako je to bilo formalno postavljeno, ali da je jedinicom na pakračkom i
gospićkom području zapovedao Merčep.

Merčep je optužen da je kao komandant rezervne jedinice MUP-a odgovoran za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991. Optužica tereti Merčepa za ubistvo 43 osobe među kojima su i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i za nestanak još tri osobe. Tomislan Merčep je na početku suđenja odbacio krivicu.

Bivši pomoćnik ministra odbrane i načelnik Sigurnosno-informativne službe (SIS), koji je i u vreme SFRJ radio u tajnoj službi, ispričao je da je svoje beleške o događajima s terena poslao državnom vrhu.

Takođe je rekao da je po nalogu ministra odbrane Gojka Šušaka otišao na zagrebački sajam kako bi proverio informacije da se tamo organizuje neka paravojna jedinica, ali su ga tamo dočekali naoružani ljudi u maskirnim uniformama, bez oznaka, koji su mu rekli da im je komandat Tomislav Merčep.

On je svedočio i da su dolazile pritužbe s terena na neprofesionalnost i kriminal "merčepovaca", kao i na privođenja i maltretiranja civila.

Prema njegovim rečima, pritužbe na Merčepa stizale su i dok je bio opštinski sekretar za narodnu odbranu u Vukovaru zbog čega je povučen u Zagreb i postavljen za savetnika ministra policije.

Merčep je na početku današnjeg ročišta optužio Perkovića za nezakonita hapšenja i pokušaj njegovog ubistva u Vukovaru početkom 1990-tih. Sudija Zdravko Majerović zabranio je, međutim, optuženom da svedoku postavlja pitanja o njegovom radu u tajnoj službi i događajima u Vukovaru 1991. objasnivši da to nije u vezi s
optužnicom.

Suđenje se nastavlja sledeće nedelje kada bi trebalo da svedoči više bivših visokih državnih funkcionera.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.04.2012. 19:42
Ustaska demonkratija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online