Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 11.04.2012.
16:42
Jutarnji.hr A

Hadžihafizbegović: Da zna Kusta šta mu radi Nemanja, davno bi mu došao glave

Filmski reditelj Emir Kusturica, koji je svoje najvažnije i najuspešnije filmove vezao za Sarajevo, pokušava da obnovi komunikaciju s ljudima u svom rodnom gradu, ali je u njemu naišao na mnoštvo uvreda.

Emire dođi, a Nemanju ostavi za sobom, poručio reditelju Hadžihafizbegović

"Vucibatina i mrcina", "zlonamerni falsifikator", "lažov", samo su neki od epiteta kojima su Kusturicu danas "počastile" neke od osoba poznatih u javnom životu Sarajeva koje su reagovale na njegovo pismo objavljeno u "Oslobođenju" dan ranije.

U tom "Pismu facebooku", kako ga je naslovio sam autor, Kusturica reaguje na priče i komentare o njemu, koji su se u različitim povodima mogli videti na najpoznatijoj društvenoj mreži. Nazivajući Fejsbuk "septičkom jamom koju je stvorila tehnologija", Kusturica se osvrnuo na komentare posle njegove navodne izjave vezane za obeležavanje 20. godišnjice početka opsade Sarajeva.

Povod za polemiku bio je komentar o poreklu crvenih stolica poređanih 6. aprila na glavnoj sarajevskoj ulici u znak sećanja na sve nevino stradale tokom opsade. Stolice su zapravo proizvedene u Srbiji, a s nekih od njih nije bila skinuta ni etiketa koja je to dokazivala, što je izazvalo različita reagovanja. Jedno od njih svelo se i na navodni Kusturičin komentar "kupujmo domaće".

"Ta rečenica zvuči kao da je dizajnirana u pijanoj bosanskoj glavi bez potrebe da se ulazi u etničko poreklo te pijane glave", napisao je ogorčeni Kusturica "Oslobođenju", tvrdeći da ništa slično nije napisao ni na Fejsbuku, niti bilo gde drugde, kako mu se to stavlja na teret. Reditelj tvrdi da je to novi dokaz da je stalno izložen uvredama zasnovanim na nepostojećim tvrdnjama i izjavama poput onih da je Sarajevo neprimereno upoređivao s jednim delom ljudskog tela ili da je umanjivao brojku žrtava i silovanih žena tokom rata u BiH.

"Utoliko i ovo pismo koje sada pišem nije pisano da bi došlo do ruku onih koji bi meni, eventualno, otvorili vrata mog rodnog grada... To će se dogoditi kada presuši septička jama u koju se slivaju informacije iz kontrolisanih kanala i izvora", napisao je Kusturica, naznačivši da ga nije prošla želja za dolaskom u Sarajevo s kojim verbalno ratuje još od 1992. godine.

Dodao je da mu je stalo da se zna da se nije sukobio s bošnjačkim narodom već "s političkom pojavom porodice Izetbegović i njihovim islamskim fundamentalizmom" i s "ostatkom Titovih omladinaca poput Zlatka Lagumdžije i njegovih socijaldemokrata koji su levičari baš koliko je i Pentagon prokubanski orijentisan".

Glumac Emir Hadžihafizbegović reagovao je na ovo Kusturicino pismo, objašnjavajući da je jasno da postoje dvojica Kusturica, jedan Emir - "reditelj dvaju sjajnih filmova i endemski Sarajlija", i drugi, Nemanja - "nesrećnik i gubitnik s Mokre gore, vucibatina i mrcina".

"Da zna Kusta šta mu radi Nemanja, davno bi mu došao glave", rekao je Hadžihafizbegović poručivši Kusturici da se odrekne svog drugog ja i takav dođe u Sarajevo.

Glavni urednik nedeljnika "Slobodna Bosna" Senad Avdić Kusturicu je nazvao lažovom tvrdeći da je taj bivši Sarajlija u jednom intervjuu iz 2009. godine zaista svoj rodni grad uporedio s jednim delom ljudskog tela, a podsećajući i na Kusturicine "epske izlete koji su se svodili na veličanje ratnih zločinaca".

"Meni je drago što je (Kusturica) imao potrebu obratiti se svojim sugrađanima, no mi nismo krivi što je on davao takve izjave", kaže Avdić.

Reditelj Dino Mustafić tvrdi da svako ima pravo da misli što god želi o gradu u kojemu je rođen, uz ogradu da su Kusturicini komentari "često bili ispod svakog civilizacijskog nivoa, puni falsifikata, neistina i krajnje zlonamernosti".

"Kad je ovaj grad bio bombardovan Kusturica se pravio, poput mnogih koji su služili Miloševićevom režimu, da nije znao o čemu je reč", kaže Mustafić.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.04.2012. 16:49
ljubomora,od tzv cetvororazrednih rediteljcica iz teherana Kusta je bio i ostace za vas Car,covek koji je za vas izmislio kinematografiju. Ziveo Kusta
Sreda 11.04.2012. 18:12
Muslmani Emiru nikada nece oprostiti povratak veri predaka i to je jasno...zato su bili vrlo ponosni kada je davno na primer Kasijus Klej postao Muhamed Ali....to je ljudska i licna odluka...ne vredi da mrzite coveka koji je shvatio da njegova porodica datira i pre 15 veka kada je Turska krocila na Balkan....nasa sumorna stvarnost je upravo krenula od tog ljudskog sunovrata koji su Turci napravili....pola Srba su na razne fore i fazone svojstvene imperijama preveli u Islam i zato ce i ubuduce nasa stvarnost biti u zacaranom krugu mrznje....nikom niko oprostiti nece....Turcima smo oprostili...Srbima Muhamedancima tesko....a oni nama nikada...to je to....
Sreda 11.04.2012. 17:39
Nas Kusturica se dokazao ko je i sta je..ceo svet se divi coveku i nikada nije nikoga uvredio! Ima ogromnu podrsku u narodu i zbog toga sto je predivnu prirodu Mokre Gore sacuvao od zaborava i sto dolaze turisti u taj ekoloski raj !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online