Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 02.04.2012.
13:02
Ž. Marković - Vesti A

Vehabije sve bliže Drini

Vehabije su u proteklih nekoliko meseci napravili više novih uporišta na teritoriji Republike Srpske i to u njenom istočnom delu, blizu granice sa Srbijom, potvrdili su ovih dana izvori iz bezbednosnih struktura u BiH.

Islamisti stigli nadomak svetinje: Manastir Sase u okolini Srebrenice
 

Prema tim informacijama, jedno od najjačih uporišta polako postaje selo Sase, poznato po istoimenom rudniku, nedaleko od Srebrenice, gde su vehabije u blizini jednog pravoslavnog manastira za kratko vreme izgradili dvadesetak kuća.


Članovi Ekspertskog tima za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma jugoistočne Evrope potvrdili su "Vestima" da imaju informacije o kretanju vehabija na istoku RS, i da je selo Sase samo jedna od sumnjivih lokacija.
 

Spremaju napade

Član tima Darko Trifunović kaže da ima informacije o pojačanim aktivnostima vehabija u Srpskoj i stvaranju novih baza.
- Meštani Sasa i obližnjih mesta često viđaju vehabije u grupama. Imamo podatke da se u zabačenim područjima obučavaju za terorističke akcije - rekao je Trifunović.

Član tima Dževad Galijašević kaže da su informacije o tome procurile u javnost iz Obaveštajno-bezbednosne agencije. On, međutim, navodi da nije dobro što su ovi podaci dospeli u medije, jer je moguće da su time osujećene određene akcije koje su bezbednosne institucije nameravale da urade.


- Nisam siguran da je bio pravi potez informacije o tome gurnuti u medije jer su vehabije sada na određen način upozorene i jasno im je da je njihovo prisustvo na tom području uočeno i da je pod posebnom lupom - kaže Galijašević.


On kaže da postoji skoro 20 novih lokacija u RS na kojima je uočeno prisustvo vehabija, a da je veći deo tih mesta blizu granice sa Srbijom.
 

Dževad Galijašević

- Nije samo selo Sase u pitanju, već i pojedine lokacije u opštinama Kalinovik, Foča i Goražde. Uglavnom je reč o slabo naseljenim mestima, ali vrlo važnim u smislu komunikacije i strateške pozicije. Sigurno je da ta mesta nisu odabrana tek tako i da bi mogla postati vrlo važne tačke u slučaju eventualnog novog sukoba Srba i Bošnjaka na ovom prostoru - kaže Galijašević.


On kaže da je sada i više nego lako uočiti dva puta kojim se raspoređuju i grupišu vehabije na teritoriji Republike Srpske.


- Dve linije su u pitanju. Jedna kojom bi se RS odvojila od Drine, dakle od granice sa Srbijom, a drugi se tiče razdvajanja same RS na dva dela. Zato je lociranje vehabija u Gornjoj Maoči, nedaleko od koridora, sasvim razumljiva opcija - zaključuje Galijašević.
 

Locirani u 15 opština

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nedavno je objavilo informaciju o lokacijama gde su primećeni pripadnici vehabijskog pokreta.
Pored Srebrenice locirani su i u opštinama Kozarska Dubica, Novi Grad, Prijedor, Gradiška, Prnjavor, Teslić, Banjaluka, Kotor Varoš, Doboj, Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Vlasenica.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.04.2012. 13:16
Mora se doneti zakon ako vec ne postoji u Srpskoj o zabrani svih teroristickih grupacija koje propagiraju rat i ekstremizam..a za vehabije vec ima dovoljno dokaza...zatim proveriti ciji su oni drzavljani..ko im je izdao dozvolu za boravak..i na kraju proterati,kao sto i rade normalne drzave.
Ponedeljak 02.04.2012. 13:24
Što bliže Drini brže će u njoj završiti
Ponedeljak 02.04.2012. 13:25
Da nije neko mozda verovao da ce se oni nekada zaustaviti na svome putu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online