Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 01.04.2012.
22:24
Srna A

"NATO ne donosi ništa dobro"

Crna Gora bi ulaskom u NATO izgubila deo suvereniteta, a mogla bi biti označena i kao potencijalni cilj ruskih raketa, smatra rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Jelena Guskova.

CG bi ulaskom u NATO izgubila deo suvereniteta: Jelena Guskova

Guskova je na tribini "NATO - inkvizicija našeg doba" u Kotoru istakla da Crna Gora ulaskom u Alijansu ne bi dobila ništa pozitivno i da bi o članstvu trebalo da odluče građani na referendumu.

Osvrnuvši se na "ulogu koju je NATO imao u rasparčavanju SFRJ, posebno prostora na kojim žive slovenski pravoslavni narodi", Guskova je naglasila da je krajnji cilj svega što Alijansa sprovodi poslednih decenija na Balkanu rasparčavanje Rusije i eksploatacija njenih resursa nafte i gasa.

"Poznato je da NATO koristi celu teritoriju zemlje članice. Ako Crna Gora uđe u NATO imaće na svojoj teritoriji vojne baze, davaće svoje vojnike za korišćenje u vrućim tačkama kao što već radi u Avganistanu", objasnila je Guskova.

Ona smatra da je i rukovodstvo Srbije pod ogromnim pritiskom da pristupi Alijansi, iako je proglasilo vojnu neutralnost kada je reč o učlanjenju u vojne saveze.

"Balkan ima perspektivu da bude mesto dislokacije vojske, skladište NATO naoružanja svih vrsta i mesto sahrane nuklearnih otpadaka", dodala je Guskova.

Prema njenim rečima, prisustvo NATO-a zabranjuje obnovu na postjugoslovenskom prostoru, ujedinjenje i jačanje slovenskih pravoslavnih država i oduzima suverenitet.

"Slovenci su čak i izračunali da su izgubili 12 odsto svog suvereniteta ulaskom u NATO, mada se čini da je to i više", dodala je Guskova.

Tribinu "NATO - inkvizicija našeg doba" organizovala je mreža nevladinih organizacija "Ne u rat - Ne u NATO".

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.04.2012. 22:41
Znaju ovi moderni nacisti da su Srbi uvek bili suprotstavljeni svetskom zlu, iako su za to plaćali visoku cenu.
Ponedeljak 02.04.2012. 05:28
Srbija ni u NATO ni u EU!
Ponedeljak 02.04.2012. 00:00
Cinjenica je da svi mrzimo taj smrdljivi NATO.....al' sa druge strane, smucila mi se vise i ta ruska demagogija....Sto jednom neizadju i kazu javno sta nam nude kao alternativu, sta mozemo da ocekujemo od njih?? Plasim se kad bi bilo stani-pani da bi nas glatko pustili niz vodu, kao i '99 :( Uostalom videli smo kako je Gadafi prosao....takvim stavom Rusija salje losu poruku svojim sadasnjim i buducim saveznicima.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online