Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.03.2012.
14:02
D. Lj. J. - M. T. A

Karadžić "nestao" iz dva sporazuma

Skopski advokat Ignat Pančevski, koji tvrdi da poseduje originalni sporazum na srpskom i engleskom jeziku između Radovana Karadžića i izaslanika SAD u BiH Ričarda Holbruka, sada otkriva još jedan, pripremni dokument, odnosno izjavu o dogovoru Karadžić-Holbruk.

DOGOVORILI "ODLAZAK" PREDSEDNIKA RS: Holbruk i Milošević
 

Pančevski objašnjava da je dogovoru Karadžić-Holbruk prethodio sastanak Slobodana Miloševića sa aktuelnim političarima toga doba, o čemu je početkom avgusta 2008. godine svedočio i bivši ministar spoljnih poslova RS Aleksa Buha. On je tada naveo da je zajedno sa Momčilom Krajišnikom u noći između 18. i 19. jula 1996. godine u Beogradu razgovarao sa Holbrukom o povlačenju Karadžića iz političkog života u RS u zamenu da ga Haški tribunal neće više dirati.

Misija Stanišića

 

Pošto je tekst sporazuma navodno usaglašen, Milošević je, prema rečima Holbruka, poslao na Pale Jovicu Stanišića, tadašnjeg šefa državne bezbednosti, kako bi izdejstvovao Karadžićev potpis.


- Stanišić je bio svedok kad su Karadžić i gospođa Plavšić potpisali dokument koji smo mi faksirali na Pale. Stanišić je original doneo nazad i ja sam ga čekao u Beogradu. Otprilike u dva sata ujutru, on mi je dao original i razgovarali smo dugo o uslovima pod kojima je Karadžić završio svoju javnu i političku karijeru - govorio je Holbruk.


Pripremni ugovor potpisali su 19. jula 1996. Slobodan Milošević, ministar spoljnih poslova Milan Milutinović, Aleksa Buha, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik. Pančevski je reporteru "Vesti" dao i taj pripremni ugovor, odnosno izjavu, kojom se poriču sadašnje tvrdnje Alekse Buhe da je "to neka izmišljotina".


- Ništa od toga. Ričard Holbruk je umro, tako i da postoji nešto, to bi se tretiralo kao privatno. Ja sam video papir o demisiji Radovana Karadžića sa funkcije predsednika, ali u njemu nema nikakve Holbrukove obaveze prema njemu - rekao je Buha za "Novosti".

Ignat Pančevski drži ugovovor Holbruk - Karadžić
 


A kako je do potpisivanje došlo, odnosno kako se Karadžić i Holbruk zapravo nisu direktno sreli tim povodom, opisao je svojevremeno sam Holbruk u TV emisiji američkog kanala PBS.


- Otišli smo kod Miloševića i razgovarali četiri sata, u Beogradu. Bio sam vrlo nezadovoljan pregovorima. Rekao sam da idem u Zagreb i nazad u Sarajevo, da se vraćam sutra posle podne, i moraćemo da završimo pregovore ili će posledice biti vrlo gadne. Doveo je sa Pala dvoje glavnih bosanskih Srba po rangu iza Karadžića i tada sam znao da imamo dugu noć pred nama. Pregovarali smo deset sati i usaglasili smo jedan papir - prisećao se Holbruk.

Karlin bes i TV priznanje

 

Sporazum Holbruk-Karadžić u rukama je držala i Karla del Ponte, bivša haška tužiteljka, koja je o tome uzalud tražila objašnjenje iz Vašingtona. U isto vreme, Holbruk je govorio za TV PBS. Na pitanje da li je Karadžić znao šta potpisuje, Holbruk je rekao:


- Obezbedili smo potpisivanje papira kojim obećava da će napustiti politički život odmah i zauvek, i da će odustati od oba svoja posla, predsednika srpskog dela BiH i od mesta predsednika SDS, a ako ne ispuni svaki detalj ovog ugovora, mi imamo poluge preko kojih možemo da se žestoko obrušimo na čitav srpski pokret u Bosni i Hercegovini.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.03.2012. 14:48
Lele, prc.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online