Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 24.03.2012.
09:34
Srna A

Serijski ubica iz Tuluza učio o Islamu u BiH

Serijski ubica iz Tuluza, Francuz alžirskog porekla Muhamed Mera, koji je ubio sedam osoba, nedavno je boravio u BiH, i to na jednom od brojnih predavanja o islamu, u organizaciji misteriozne organizacije "Poziv u raj", potvrdio je ''Fokusu'' neimenovani zvaničnik jedne zapadne obaveštajne agencije. Isti izvor je naveo da je Mera prisustvovao predavanju Muhameda Sejfudina Čivčija, prvog čoveka "Poziva u raj", održanog u Zavidovićima prošlog meseca.

Ubica iz Tuluza je nedavno boravio u BiH, na predavanju o Islamu, u organizaciji misteriozne organizacije "Poziv u raj", a već duže vreme održavao je bliske kontakte sa grupom Alžiraca iz BiH
 

''Mera je već duže vreme održavao bliske kontakte sa grupom Alžiraca iz BiH, od kojih se za većinu smatralo da su već odavno napustili teritoriju ove zemlje'', rekao je izvor lista.


Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević rekao je da obaveštajni podaci ukazuju na to da je u poslednjih nekoliko meseci Mera kontaktirao s nekadašnjim komandantom zloglasnog "El mudžahedin" odreda iz sastava Trećeg korpusa bošnjačke Armije RBiH Abu al-Me'alijem.


Protiv Galijaševića je Udruženje građana "Poziv u raj", sa sedištem u Tuzli, uputilo

* VIDEO: Snimak likvidacije ubice iz Tuluza!

 

* Nastavnica tražila minut ćutanja za ubicu iz Tuluza

Kantonalnom sudu u Zenici tužbu za klevetu, tereteći ga da je u oktobru prošle godine u prilogu Radio-televizije Republike Srpske povredio ugled te organizacije, koja je u Nemačkoj zabranjena, jer je označena kao teroristička, piše "Pres RS".

Iako Kantonalni sud u Zenici nije nadležan za ovaj slučaj, tužba nije vraćena podnosiocu, već je prosleđena nadležnom Opštinskom sudu u Zavidovićima - odeljenju u Maglaju. To odeljenje prihvatilo je tužbu i tuženom odredilo rok od 30 dana da se o njoj izjasni, što je Galijašević, kako je potvrdio listu, juče i učinio.

Prilog koji je Radio-televizija Srpske emitovala 13. oktobra prošle godine odnosi se na činjenicu da su vlasti u nemačkom gradu Efurtu zabranile skup tamošnje islamističke organizacije "Poziv u raj", sumnjajući da će taj "seminar" poslužiti kao paravan za regrutaciju boraca protiv američkih snaga u Avganistanu. U prilogu se govori o "misionarskim" pohodima članova ove organizacije u BiH i emituje Galijaševićeva izjava prema kojoj "Poziv u raj" zapravo predstavlja "poziv na džihad, na samoubilačke napade i na prelazak u islam".
 

Teroristin brat uhapšen u Velikoj Britaniji

Brat teroriste koji je ubio tri francuska vojnika, rabina i troje dece u Tuluzu boravio je u Britaniji, piše "Dejli telegraf". Abdelkader Mera (29) je uhapšen nakon što je njegov brat Muhamed ubijen na kraju 32-satne opsade u Tuluzu.

Policija je navodno pronašla eksploziv u automobilu Abdelkadera i može ga zadržati u pritvoru 96 sati pre podizanja optužnice.

Skotland jard i obaveštajna agencija MI5 pokušavaju da rekonstruišu kretanje Abdelkadera u Britaniji, a veruje se da se na tlu Britanije sastao sa radikalnim elementima.

Braća su bila poznata francuskoj obaveštajnoj službi kao pripadnici "Vitezova ponosa", organizacije povezane sa grupama "Šarija za Britaniju" (Sharia4UK) i "Šarija za Belgiju" (Sharia4Belgium).

Grupa "Šarija za Britaniju" povezana je sa ekstremnom grupom Al muhadžirun na čijem je čelu bio Andžem Čoudari. Čoudari je rekao da napadi Mera, u kojima je on ubio tri vojnika, jednog rabina i troje dece, "nisu verodostojni".

"Neću da osuđujem ovu osobu, ali pucati nekome u glavu to je potpuno neprihvatljivo", rekao je on.

U januaru, grupa "Vitezovi ponosa" zabranjena je u Francuskoj zbog podsticanja rasne mržnje, ali se grupa ponovo okupila preko interneta. 

POVEZANE VESTI

Subota 24.03.2012. 10:00
Ја лепо пишем данима... БиХ рапсустити.
Subota 24.03.2012. 10:02
Kada se isti takvi salju u srbiju onda su borci za ljudska prava a na zapadu su teroristi.
Subota 24.03.2012. 11:39
Зашто ме то није изненадило? Дечка су напајали и инспирисали идејама Изетбеговића, Ганића, Празине, Ћеле...и остале фашистичко - потуричке багре.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online