Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 20.03.2012.
13:01
P. Arsić - Vesti A

Steže se obruč oko Sefera

U dva predmeta koji se vode u Tužilaštvu BiH i pred Sudom BiH, Trusina i Silos, obruč se stegao i doveo do komandanta tzv. Armije Republike BiH (ARBiH) Sefera Halilovića, saznajemo iz izvora u ovim pravosudnim institucijama BiH.

Nove pretnje zbog predmeta Trusina stigle su šefu Odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Vesni Budimir, a preti se i svedocima. Jednom od članova obezbeđenja Vesne Budimir stigla je SMS poruka u kojoj piše da "šefici kaže da se okane ćorava posla oko Jablanice i Trusine".

IZVUKAO SE U HAGU: Sefer Halilović


 

Ovo nisu prve pretnje Budimirovoj. Ona i njena porodica su pre 33 meseca dobili 24-časovnu policijsku zaštitu kada je pokrenula istragu u predmetu Trusina (ratni zločin Armije RBiH nad hrvatskim stanovništvom) jer je tada dobila prve pretnje.
Prema informacija koje su se pojavile u medijima, smrtne pretnje primio je i zaštićeni svedok u slučaju Nihada Bojnadžića koji je optužen za ratne zločine u Jablanici i Trusini.


- Nekoliko svedoka u predmetu Bojnadžić do sada je odustalo od svedočenja tvrdeći da je to opasno, jer Bojnadžićevu odbranu finansira narko-kartel. To, i izjave da se plaše za bezbednost svojih porodica, bile su razlog da nekoliko svedoka u tom predmetu dobije status zaštićenih, te da svedoče pod pseudonimom - ističe izvor iz Tužilaštva BiH.


Naime, Bojnadžić je optužen da je kao bivši komandant Specijalnog odreda za posebne namene Zulfikar počinio zločine u Jablanici. Tužilaštvo ga tereti da je

Zamka u Tarčinu


Logoraši iz Silosa ispričali su "Vestima" da je jedan njihov sapatnik nedavno primio poziv da dođe u Tarčin kako bi prodao kuću.
- Kada je otišao, sačekali su ga neki od zločinaca iz Silosa koji još nisu uhapšeni. Opkolili su ga, pretili i pokušali saznati kakve su izjave protiv njih dali Srbi. Mislio je da živu glavu neće izvući.

učestvovao u zločinima nad civilima hrvatske nacionalnosti i pripadnicima HVO-a u leto 1993. godine u Muzeju Bitka na Neretvi. Osim Bojnadžića, za ove zločine su optuženi i Zulfikar Ališpago i još sedam lica.


Prošle sedmice pred Sudom BiH, u suđenju Ališpagi, svedočio je i bivši načelnik Službe državne bezbednosti tzv. Republike BiH Munir Alibabić Munja koji je kazao da je iz prisluškivanih razgovora zaključio da je Ališpago bio podređen Seferu Haliloviću prema kome je "imao disciplinovan odnos".


- Zuka je bio disciplinovan komandant i izvršavao je naređenja - rekao je Alibabić.
I istraga u predmetu Silos Tarčin, saznajemo iz izvora bliskih Tužilaštvu, takođe bi mogla dovesti do Halilovića.


- Indikativno je da i u ovom predmetu već postoje tri svedoka koja ne žele da svedoče, a drugi tvrde da su ih kontaktirala neka lica iz Federacije BiH, komšije optuženih u predmetu Silos, kako bi ih ubedila da ne svedoče. Takođe, pojedini sarajevski mediji bliski Haliloviću vode pravu harangu u ovim predmetima - nezvanično saznajemo iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH.

Hajka na tužioce


Tužilac Vesna Budimir, kao i v.d. tužioca Jadranka Lokmić-Mirsača, ovih dana izložene su žestokoj satanizaciji i pokušajima diskreditacije u pojedinim sarajevskim medijima, a po nalogu klana predsednice Suda BiH Meddžide Kreso i prijatelja Sefera Halilovića.


- Kampanja je krenula kada je Lokmić-Misirača naložila istragu o tome kako je moguće da Kreso pozove Bojnadžića u svoju kancelariju kako bi on tamo razgovarao sa svojim advokatom Vasvijom Vidović, a Vesna Budimir im smeta, jer je naredila izvlačenje iz fioka predmeta zločina počinjenih nad Srbima - tvrde naši izvori.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.03.2012. 13:15
Ovog zločinca možda i osude - žrtve su hrvati
Utorak 20.03.2012. 13:24
Суд БИХ неће осудити никог од муслимана, то је јасно к`о дан, и не треба ни очекивати, судови из РС да процесуирају злочинце.
Utorak 20.03.2012. 13:28
Sud BiH?!Ma kakav sud...to je logor za Srbe.Ono sto je vaznije je da smo u proteklom otadzbinskom ratu nanijeli teske gubitke neprijatelju.Oni su nastavili politiku svojih predaka...prikloni se okupatoru protiv Srba.Naivni po svojoj genetici slijepo su prihvatali sve prijedloge od Amerike i Vatikana za njihovo "dobro" pa cak i kada je to podrazumijevalo pucati i ubijati sopstveni narod...gade mi se....utvare i falsifikatori...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online