Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 19.03.2012.
14:15
A

Džihad se sprema u Beču!

Napad na američku ambasadu u Sarajevu krajem oktobra prošle godine organizovan je iz Beča, tvrdi ekspert za terorizam Dževad Galijašević.

On kaže da u glavnom gradu Austrije deluju najmanje četiri ekstremističke islamske grupe, a da je najjača ona koju predvodi hafiz Muhamed Porča koji je u Beču napravio pravu tvrđavu džihada. Galijašević tvrdi da je u tom gradu nedavno održan veliki sastanak na kome se okupilo 70-ak selefijskih vođa iz Austrije, Bosne i još nekih evropskih zemalja.


- Muhamed Porča je na tom sastanku predložen za titulu emira od Bosne, odnosno za šefa balkanskih džihad ratnika. Emir je titula koju dobijaju vojni komandanti, a to onda znači da se vehabije iz Beča pripremaju za sveti rat čim se kite takvim titulama - kaže Galijašević, napominjući da je predlog podneo Imad al Misri.


- Predlog je otišao direktno Muli Omaru, talibanskom vođi. Ako znamo da je emir titula vojnog komandanta, onda to znači da se vehabije iz Beča pripremaju za sveti rat na ovom području - upozorava Galijašević.


Ljudi iz tih krugova su dva sata pre napada na Ambasadu u Sarajevu vrlo dobro znali šta će se dogoditi. Dobio sam informacije da je nekoliko časova pre nego što će Mevlid Jašarević napasti Ambasadu SAD u Sarajevu, na ulicama Beča primećena kolona od desetak vozila u kojoj su bile vehabije. Oni su se posle vožnje okupili u kafani zatvorenog tipa gde su vesti iz Sarajeva ispratili kao da je reč o utakmici Lige šampiona - ističe Galijašević.


On smatra da su se ekstremisti u Beču potpuno oteli kontroli austrijskih vlasti, kao i da problem ignorišu BiH diplomate.


- Izveštaji iz Beča o tome u Sarajevo ne dolaze. A i kako bi, kada je tamo donedavno ambasador bio Haris Hrle koji je ostao upamćen jedino po tome što je oslobađao Jovana Divjaka. Sada je sasvim očigledno zašto se mom kolegi iz balkanskog antiterorističkog tima Darku Trifunoviću ne dozvoljava povratak u diplomatiju BiH - zato što određene strukture u Sarajevu znaju kakvih bi problema imali da se on uključio u tu priču - zaključuje Galijašević.
 

Porča ciljao i Ambasadu u Austriji

 

Stvarni vođa vehabija u Beču Muhamed Porča, prema dostupnim informacijama, rođen je 1966. godine u Sarajevu. Još kao dete naučio je Kuran napamet i postao hafiz. U Beč je otišao 1993. godine i do danas u tom gradu razvio jaku ekstremističku mrežu koja se dovodi u vezu sa nekoliko incidenata, pa i za pokušaj terorističkog napada na Ambasadu SAD u glavnom austrijskom gradu. Nezvanično se saznaje da je u velikom sukobu sa poglavarom IZ BiH Mustafom Cerićem, kako u tumačenju islama, tako i zbog određenih privatnih razloga.


- Porčin otac Fadil bio je blagajnik u Rijasetu IZ BiH, ali ga je Cerić oterao, i praktično nazvao lopovom. I to je jedan razlog netrpeljivosti između njih dvojice - kaže Dževad Galijašević.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.03.2012. 14:30
Da li se švabe uopšte pitaju zašto su oni kod njih došli?
Ponedeljak 19.03.2012. 16:15
Vehabije su bas kao i Al Kaida...zivo meso za interese njihovih vladara.Kad im zatrebaju oni ih "aktiviraju",a do tada...ladovina.Smatram i jedne i druge nizim oblikom ljudske vrste.
Ponedeljak 19.03.2012. 17:48
Pravi DZIHAD vodi USA sa svojim zapadnim saveznicima napadajuci zemlje,svadjajuci narode,izazivajuci ratove...a sve zbog svog interesa da celokupne svetske resurse..nafte,rudnih bogatstava,voda...stavi pod svoju sapu...Jer znaju da u skoroj buducnosti samo onaj ko ima resurse i vodu moze opstati! Prave razdor jer tako lakse otimaju..i nama kosovo zbog ruda i arapima okupirase vise zemalja radinafte npr...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online