Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 13.03.2012.
21:58
Beta A

Crnogorci izabrali ministarku odbrane

Skupština Crne Gore izabrala je Milicu Pejanović-Đurišić za ministarku odbrane, nakon što je njen prethodnik Boro Vučinić preuzeo dužnost direktora Agencije za nacionalnu bezbednost.

Milica Pejanović Đurišić prva žena ministar odbrane u Crnoj Gori
 


 

Skupština je većinom glasova aktuelnom potpredsedniku vlade i ministru pravde Dušku Markoviću poverila vođenje još jednog resora - ministarstvo za ljudska prava. Funkcionerka vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) prva je žena na dužnosti ministra odbrane u Crnoj Gori.

Protiv izbora Pejanović-Đurišić bila je opozicija, koja smatra da ona nema profesionalnog iskustva u poslovima bezbednosti i odbrane "i da ne postoji nijedna preporuka koja je svrstava u red dobrih kandidata" za dužnost ministarke odbrane.

Poslanik Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević je kazao da je Đurišićeva "prozapadno orijentisana ličnost", ocenujući da je na njenog prethodnika Vučinica i sektor odbrane "veliki uticaj imao" šef diplomatije Milan Roćen koji je navodno više okrenut Rusiji.

Protiv izbora Đurišićeve bila je i opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP) koja smatra da je reč o "kadrovskoj vrteški" za privatne interese "klanova" u DPS-u.

Poslanik SNP-a Predrag Bulatović saopštio je da njegova partija od novog ministra odbrane očekuje da predloži povlačenje crnogorskih vojnika iz Avganistana, "jer je ta misija rizična i skupa", kao i da "do kraja dovede pitanje" bezbednosne provere vojnih predstavnika Crne Gore u stranim misijama.

Premijer Igor Lukšić kazao je da Đurišić poseduje "lični autoritet, političko iskustvo i iskustvo rada u diplomatiji", i ocenio da je to sve preporučuje za ministarku odbrane.

Milica Pejanović-Đurišić bila je član predsedništva Crne Gore, predsednica DPS-a nakon razlaza Mila Đukanovića i Momira Bulatovića, ambasadorka Crne Gore u Parizu. Đurišić je redovni profesor na Eleketrotehničkom fakultetu u Podgorici.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.03.2012. 22:05
Ako se uzme u obzir brojno stanje, naoruzanost i obucenost crnogorske vojske, ministar odbrane bi mogla da bude i moja pokojna baba Milica. Na isto se svodi ona ili ova Milica-imaju iste kvalifikacije za ministra odbrane.
Sreda 14.03.2012. 07:53
Nije ni bitno ko je ministar odbrane u svim ovim malim drzavicama....ionake se ne mogu odbraniti ni od najezde komaraca....
Sreda 14.03.2012. 11:12
Може бити буквално било ко, јер се не пита ништа и ту је само да спроводи НАТО одлуке.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online