Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 12.03.2012.
12:56
Blic A

Francuski novinari uhapšeni zbog kupovine minobacača u Tuzli

Dvojica francuskih državljana Arsen Andrea Nebie (28) i Aded Luzgani (28) uhapšeni su u petak u Tuzli pošto su kupili ručni bacač RPG, koji su nameravali da prenesu u Francusku. Njima je određen jednomesečni pritvor zbog straha da bi mogli da pobegnu.

Ruta kojom oružje putuje iz Bosne za Hrvatsku

Mada nije zvanično potvrđeno, pretpostavlja se da su upravo oni autori dokumentarca koji je u februaru prikazan na francuskoj televiziji, a u kojem su prikazali kako bez problema kupuju „kalašnjikov“ u Palama, a onda ga skrivenog u torbi u autobusu prebacuju sve do 1.800 kilometara udaljenog Pariza.

Osim njih dvojice, u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a Tuzlanskog kantona u petak su uhapšene još dve osobe, državljni BiH koji su odranije poznati policiji po raznim krivičnim delima, ali se do sada nisu dovoli u vezu sa trgovinom oružja.

Dva pravca


Navodno, iz BiH postoje dva pravca kojima se oružje prebacuje u Evropu. Jedan preko Crne Gore i Albanije za južnu Italiju i Francusku, a drugi preko Hrvatske i Slovenije za severnu Evropu. Prevoze ih autobusima, kamionima, automobilima. Upravo od ovog švercera novinari su kupili „kalašnjikov“. On im je i preporučio da do Pariza idu autobusom. Krenuli su sa autobuske stanice u Sarajevu, a torbu sa puškom stavili su u bunker autobusa.

Policija je tokom pretresa stanova i objekta na području Tuzle pronašla određenu količinu vojnog naoružanja i municije, među kojima automatske puške i veću količinu oružja manjeg kalibra.

Svi oni, kako je saopšteno iz SIPA, dovode se u vezu sa krivičnim delom organizovani kriminal, odnosno nedozvoljeni promet vojnom opremom i naoružanjem.

Tokom saslušanja u Tužilaštvu u subotu, odlučeno je da pritvor bude zatražen samo za dvojicu Francuza, od kojih je jedan alžirskog porekla i to zbog opasnosti od bekstva, s obzirom na to da nemaju državljanstvo BiH, ali i zbog toga što bi odlaskom iz BiH postali nedostupni BH pravosudnim organima.

Dvojica Francuza su u Tuzlu stigli pre nekoliko dana kako bi ilegalno nabavili oružje, a uhapšeni su tokom priprema za primopredaju oružja. Još nije poznato kako su stupili u vezu sa dvojicom Tuzlaka i da li su zaista imali nameru da švercuju oružje u zemlje Evropske unije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.03.2012. 13:48
Ovi novinari su samo vracali ono sto su devedesetih pozajmljivali.
Ponedeljak 12.03.2012. 13:26
Bice neka autonomija u Fr - "nezavisni Alzir " kako mi se cini
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online