Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 10.03.2012.
16:52
Beta A

Čavić: Aktuelna vlast u Srpskoj vodi pogrešnu politiku

Predsednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić optužio je u subotu vladajuće strukture u Republici Srpskoj (RS) da vode potpuno pogrešnu politiku i lažu građane, i za "turbo srbovanje".

Dragan Čavić: Milorad Dodik je mnogo toga rekao, pa nije uradio, a sve ono što nije rekao, uradio je
 

Čavić je na konferenciji za novinare rekao da aktuelna vlast u RS "jedno priča, a drugo radi", navodeći kao primer odustajanje od četiri ministarska mesta u Savetu ministara BiH, pristajanje na ustupanje vojne i državne imovine zajedničkim organima BiH i davanje saglasnosti da zemlja uđe u NATO.


"Milorad Dodik je mnogo toga rekao, pa nije uradio, a sve ono što nije rekao, uradio je. Postavlja se pitanje kako je sada moguće sve dogovoriti, a nije bilo moguće pre", ocenio je predsednik DP-a.


Čavić je ocenio da je dogovor vladajuće šestorke u BiH oko pitanja vojne i državne imovine u tesnoj vezi sa pritiskom američke administracije da se pre samita NATO u Čikagu reši taj problem i da BiH dobije MAP - Akcioni plan za članstvo u NATO.


"Taj plan je zakočen samo iz jednog razloga, jer nije bilo dogovora o državnoj imovini kojom raspolažu Oružane snage BiH. Sada je taj paket završen i 60 dana u kojem se to treba rešiti 'slučajno' korespondira sa terminom održavanja samita NATO-a u Čikagu", kazao je on.


Čavić smatra da RS ne treba da podrži ulazak BiH u NATO sve dok se Srbija jasno ne izjasni da li hoće članstvo u tom vojnom savezu.


"Uporište u tome vidimo u Aneksu 1b Dejtonskog sporazuma, koji je pitanje odnosa snaga u regionu postavio kao regionalno, a ne domaće pitanje BiH. Ne može se dozvoliti debalans sa stanovišta sigurnosti RS u perspektivi, ukoliko zemlje u regionu nisu u istoj asocijaciji ili van nje", kazao je Čavić.


On je dalje naveo da prioritet za BiH treba da budu evropska integracija, dodajući da se treba što pre rešiti pitanje presude "Sejdić-Finci" da bi zemlja dobila kandidatski status za EU.


Lider DP-a još je upozorio da je novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju RS u suprotnosti sa Ustavnom RS, ističući da se ne mogu retroaktivno smnajiti penzije za 36 hiljada penzionera, bivših boraca, tako što im je izbrisan zagarantovani osnov po osnovu učešća u ratu.

POVEZANE VESTI

Subota 10.03.2012. 17:05
Zasto ste svu imovinu SRPSKE poklonili BIH? Zar treba da udjete u nato..koji nas je sa obe strane Drine ubijao? Moze li Dodik nesto potpisati a da skupstina RS ne verifikuje?
Subota 10.03.2012. 23:56
Srbi su danas na rasprodaj ... sjedne i sdruge strane drine ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online