Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 09.03.2012.
13:34
P. Arsić - Vesti A

Ministar krije ko stoji iza teroriste

Dugo očekivani izveštaj Ministarstva bezbednosti o napadu vehabije Mevlida Jašarevića na američku ambasadu u Sarajevu, koji je bio označen najvećim stepenom tajnosti, sadrži samo ono što se već moglo pročitati u medijima.

NA KOGA JE HTEO DA PUCA:
Mevlid Jašarević

Umesto odgovora ko je finansirao Jašarevića i koji su motivi njegovog napada, Ministarstvo bezbednosti je opisalo kakav je kaput nosio i koliko su mu duge pantalone bile! Zanimljivo je da se u informaciji koju je potpisao ministar bezbednosti Sadik Ahmetović potencira da je Jašarević državljanin Srbije.
 

Jašarević je, navodi se u izveštaju, uvršten na listu bezbednosno interesantnih ličnosti u februaru 2011. godine. Od 5. juna 2010. godine do 16. avgusta 2011. godine granična policija registrovala je 11 njegovih prelazaka granice i to na graničnim prelazima Rača, Pavlovića most i Uvac.

Prema prikupljenim podacima bezbednosnih agencija, Jašarević je početkom jula 2010. godine učestvovao u druženju selefija u naselju Čande kod Brčkog. Tu je, navodi se, došao u društvu selefija iz Beograda, Prijepolja i Novog Pazara. Takođe, od 3. do 8. januara prisustvovao je tzv. zimskoj medresi koju je organizovao Nusret Imamović, vođa vehabija u Gornjoj Maoči.

Sadik Ahmetović

Jašarević je, prema podacima Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA), selefizam počeo da praktikuje 2008. godine tokom boravka u Beču gde se družio sa sledbenicima iz Sandžaka. Informacije OBA ukazuju da je u Beču uživao naklonost Balkana Nedžada, lidera jednog od selefijskih pokreta u Austriji.

U BiH se zvanično preselio 16. juna 2011. godine kada je sa suprugom Mirelom Demirović došao u Gornju Maoču gde je boravio u kući Dine Pečenkovića, poreklom iz Bihaća, koji je takođe pristalica Nusreta Imamovića.

Pečkanović i Munim Ahmetspahić, 28. oktobra 2011. godine, dovezli su Jašarevića u Sarajevo, gde je izvršio napad na američku ambasadu.


Parlamentarna Komisija za odbranu i bezbednost odložila je raspravu o ovom šturom izveštaju jer na sednicu nisu došli direktor Granične policije Vinko Dumančić, koji je svoj izostanak opravdao službenom posetom Sloveniji, i direktor OBA Almir Džuvo.


Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić očekuje da rasprava u Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbednost o prošlogodišnjem napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu treba da odgovori na pitanje koga je tom prilikom napao vehabija Mevlid Jašarević.


- Da li je napao samo američku ambasadu iz nekih panislamskih ciljeva koji su u vezi sa Bliskim istokom ili iz nekih drugih razloga, da li je napao ustavni poredak BiH ili je napao društvene vrednosti koje postoje u BiH - rekao je Tadić.

Izveštaj uvreda za poslanike


Za poslanika Stranke za BiH i člana Komisije Beriza Belkića dobijena informacija ministra Sadika Ahmetovića je uvreda.


- Razočaran sam informacijom jer sam očekivao da ću saznati nešto više nego što se saznalo iz medija - istakao je Belkić i dodao da mu nije jasno zašto informacija nosi oznaku tajnosti. 


Ahmetović udario na Džuva


Dok su poslanici skoro sat vremena većali da li da izveštaj uopšte razmatraju ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović je, umesto odgovora ko je finansirao Jašarevića i koji su motivi njegovog napada pokušao odgovornost za propuste prebaci na OBA i njenog direktora Almira Džuvu. Izvori 'Vesti" iz policijskih struktura BiH tvrde da "Ahmetović lobira protiv Džuve koji ne želi da im se stavi u službu".


- Davno bi oni mrdnuli Džuvu, ali on ima snažnu podršku Amerikanaca. Ahmetović je udario na tvrd orah i mogao bi polomiti zube - tvrde naši izvori.

POVEZANE VESTI

Petak 09.03.2012. 16:26
jos ce napisati da je srbin napao ambasadu
Petak 09.03.2012. 18:30
Mujo i Haso...garant!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online