Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 07.03.2012.
17:31
Beta A

Svedok: Karadžić naredio napad na Srebrenicu

Svedok optužbe Robert Đurđević izjavio je u sredu na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da mu je Karadžić sredinom jula 1995, pošto je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu, rekao da je to učinjeno po njegovom naređenju.

Svedok tvrdi da mu je sam Radovan Karadžić rekao za naredbu o napadu na Srebrenicu, a poriče da je znao za bilo kakve naredbe o ubistvu civila
 

Đurđević, koji je srpski iseljenik u SAD, rekao je da se to dogodilo tokom njegovog susreta sa Karadžićem, 14. jula 1995, u kancelariji predsednika RS na Palama. U to vreme, po optužnici koja Karadžića tereti za genocid u Srebrenici, VRS je već streljala zarobljene muslimanske muškarce u okolini Zvornika.


Direktiva broj 7

"Karadžić mi je rekao da je napad na Srebrenicu i Žepu sproveden po njegovoj Direktivi broj sedam i da je cilj bio da se 'temperatura podigne do tačke ključanja'", posvedočio je Đurđević,


Kako je rekao, isto su mu rekli i visoki zvaničnici RS Nikola Koljević i Momčilo Krajišnik, posle čega je bio iznenađen njihovim "jednoglasjem".


Direktivom broj 7, koju je potpisao u martu 1995, Karadžić je naložio VRS da život bošnjačkom stanovništvu Srebrenice i Žepe "učini nepodnošljivim kroz vojnu akciju i uskraćivanje humanitarne pomoći". Naredio je vojsci da pažljivo odmerenim i promišljenim vojnim akcijama "stvori nepodnošljivu situaciju potpune nesigurnosti bez ikakve nade za opstanak i život za stanovništvo u Srebrenici i
Žepi".


Svedok je napomenuo i da je Karadžić, dok su razgovarali, neprekidno pratio izveštaje o Srebrenici na televizijama CNN i Sky News. Opis sastanka sa Karadžićem iz Đurđevićevog detaljnog dnevnika, tužioci su uveli u dokaze.


"Mladić odveo civile"

Đurđević je izjavio i da je tokom boravka na Palama, 13. i 14. jula 1995, od Koljevićevog šefa kabineta čuo da je u Srebrenici "nema više civila, jer ih je (komandant VRS Ratko) Mladić već odveo".


Karadžić, koji se brani sam, pitao je Đurđevića, tokom unakrsnog ispitivanja, da li je u vreme njihovog razgovora stekao utisak da su on i Koljević verovali da će domicilno muslimansko stanovništvo ostati u Srebrenici.


Uz potvrdan odgovor, svedok je rekao da je Koljević želeo da ode u Srebrenicu i uveri Muslimane da će sa njima biti dobro postupano, sve dok 14. jula 1995. nije postalo jasno da to nije moguće, zato što je stanovništvo već bilo evakuisano iz enklave.


Nije čuo za naredbe o ubijanju civila

"Jeste li tada čuli ikakve informacije da su zarobljenici ubijeni ili bi trebalo da budu ubijeni?", pitao je Karadžić, a Đurđević je odgovorio odrečno. Upitan da li je tada stekao utisak da je Karadžić "bio sklon tome da se ubijaju nevini", svedok je kazao da je Karadžića ranije čuo kako osuđuje zločine.


U dodatnom ispitivanju, zastupnik optužbe pitao je Đurđevića da li je ikada čuo da je Karadžić osudio masovna ubistva zarobljenika u Srebrenici. "Ne", odgovorio je svedok.


Đurđević je posvedočio i mu je Karadžić govorio o neslaganju sa generalom Mladićem i rekao da će komandanta VRS morati da "penzioniše".


Pre odlaska na Pale, Đurđević se u julu 1995. u Beogradu sastao sa načelnikom Generalštaba Vojske Jugoslavije koji ga je uveravao da je i dalje u dobrim odnosima za Mladićem i VRS, uprkos sankcijama koje su vlasti u Beogradu uvele protiv RS, zbog odbijanja njenog rukovodstva da prihvati mirovni plan međunarodnih posrednika.


Đurđević je u sredu završio sa svedočenjem, a zatim je iskaz započeo sledeći svedok optužbe, penzionisani general VRS Petar Škrbić. Suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra.


Bivši predsednik RS optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova UN" za taoce, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.03.2012. 18:43
Zapad NAMERNO pominje slucaj Srebrnice jer im NIKAKO i NIKADA ne odgovara mir medju nama! Oni zele da mi vecno ratujemo medju sobom a da oni prodaju oruzje i jeftino kupuju nase resurse.. Duze se vuce OVA prica nego CEO II SVETSKI RAT !
Sreda 07.03.2012. 18:22
Normalno da je naredio a sta ovaj Amerikanac hoce ,da Srbi samo sede i ZELEMBACI DA IH UBIJAJU.
Četvrtak 08.03.2012. 12:58
Pored ovakvih komentara zaklucujem da je stvarno moguce da se opet desi neka Srebrenica ili Bratunac na ovim prostorima,vi balavci koji komentarisete se ni ne secate kako je funkcionisala ratno-huskacka propaganda na svim stranama i opet se primate na iste price,TUGA,JAD,OCAJ,LJUDSKA GLUPOST....Ko zeli i opravdava rat da bog da mu u kuci bio !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online