Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 07.03.2012.
11:12
Srna A

Novinar snimao mučenja Srba u Zenici?

Nadležna tužilaštva u Bosni i Hercegovini do danas nisu rešila slučajeve nestanka i mučenja Srba u Zenici, iako prema nezvaničnim informacijama, postoji video-materijal važan za istrage čiji je jedan od autora navodno tadašnji urednik TV stanice ''Zetel'', a danas urednik političkog magazina BHRT-a Amarildo Gutić, piše ''Dnevni avaz".

Poznati novinar ne želi da otkrije šta je radio tokom rata

''O tome ne želim da govorim putem telefona'', rekao je Gutić sarajevskom dnevniku, koji navodi, pozivajući se na izvor iz pravosuđa BiH, da nije nemoguća verzija da Gutić, skrivajući svoje snimke, faktički čini krivično delo prikrivajući ratni zločin.

Sumnja se da su ratni vojni zarobljenici i civili srpske nacionalnosti mučeni, a pojedini čak i ubijani u selima u okolini Zenice, kao i u prostorijama Vojne policije i Muzičke škole u centru grada.

Pozivajući se na dobro upućene izvore, ''Avaz'' piše da su i tadašnji evropski posmatrači zabeležili slučajeve zatvaranja srpskih civila bez ikakvih važećih sudskih rešenja. Kantonalno tužilaštvo je, navodno, preuzelo od vojnog tužilaštva obimnu dokumentaciju o tim slučajevima, ali rezultata još nema.

Iako je Žalbeno veće Haškog tribunala 22. aprila 2008. godine potvrdilo deo presude bivšem komandantu trećeg korpusa takozvane armije BiH Enveru Hadžihasnoviću, što se odnosilo na propuštanje kažnjavanja odgovornih za maltretiranje zarobljenika u Muzičkoj školi u Zenici, do danas nije rešen ovaj, kao ni mnogi drugi slučajevi.

U javnosti je poznat slučaj poznatog oftamologa Veljka Sladojevića, čije je telo pronađeno, pa sahranjeno, tek 2010. godine, a da se još ne zna ko je ubio ovog zeničkog doktora. Navodno postoje dokazi da je Sladojević 1993. godine odveden s kućnog praga i likvidiran, da bi se u njegovo stan uselio jedan od komandanata armije BiH, ali je i taj slučaj zataškan pa se ne zna ko je, na koji način i zašto likvidirao doktora Sladojevića.

Sreda 07.03.2012. 13:29
ima ovakvih dokaza mnogo ali nazalost zapad okrece glavu na drugu stranu kad su u pitanju zlocini pocinjeni nad srbima to je oduvek tako bilo a nazalost i dalje ce tako biti
Sreda 07.03.2012. 18:31
to sto zapad okrece glavu to je normalno a sto tadic okrece glavu i daje gu.u to nije normalno . i ovi sto glasaju za tadica ni oni nisu normalni.ako ima boga i ima ga bice on u zatvor a ja bih isto poslo sve ove sto su glasali za njega isto 5 godina pa neka tamo prave njihovu evropu i nek se gu.ze svi zajedno.ti njega on tebe to je demokratski
Sreda 07.03.2012. 19:28
Novinar snimao mučenja Srba u Zenici? Nema nista od toga,da su bili ZELEMBACI vec bi se po celom svetu pricalo da ihy je bilo 100 000.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online