Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 05.03.2012.
12:32
Mondo A

U Hrvatskoj "duvanje" neće biti kazneno delo

Ministarstvo pravde Hrvatske namerava da ukine odredbe koje su kažnjavale i najmanje posedovanje količina opojnih droga, prenose hrvatski mediji.

 Prekršajna kazna je proporcionalna težini dela i prikladnija je od kaznene odgovornosti, jer nema stigmatizirajući karakter
 

"Mišljenja sam da je za posedovanje droge za vlastitu upotrebu prekršajna odgovornost dovoljna. Maksimalna kazna od tri meseca zatvora, predviđena Zakonom o suzbijanju zloupotrebe droga, dovoljna je da bi društvo izrazilo stav o neprihvatljivosti konzumiranja droge", obrazložio je hrvatski ministar pravde Orsat Miljenić svoju nameru.

On je time ujedno najavio 'mini-reformu' kaznenog zakonodavstva u Hrvatskoj.

Naime, uz niz zakona koje je potrebno uskladiti s novim Kaznenim zakonom koji stupa na snagu 1. januara 2013. godine, menjaće se i taj zakon, što će nova vlast iskoristiti da posedovanje opojnih droga prebaci iz kaznene u prekršajnu sferu.

Prema njegovim rečima, ta kazna je proporcionalna težini dela i prikladnija je od kaznene odgovornosti, jer nema stigmatizirajući karakter.

"Ne dovodi do toga da se zavisnici ili povremeni konzumenti droge upisuju u kaznenu evidenciju, što im može štetiti kod uključivanja u društvo, a prekršajni zakon daje i fleksibilnije mogućnosti za lečenje", objasnio je Miljenić.

Radna grupa je dobila mandat i da, u skladu sa novom političkom koncepcijom, nađe rešenje da posedovanje opojnih droga ne bude više deo kaznenog zakonodavstva.

Međutim, još nije oblikovano rešenje za praktičnu dekriminalizaciju posedovanja manjih količina opojnih droga.

U Ministarstvu napominju da je kazneno pravo nedelotvorno u suzbijanju konzumacije opojnih droga, navodi hrvatski list.

Naime, osuđenicima za posedovanje opojnih droga ostaje etiketa kriminalca, a policija i pravosuđe su praktično zatrpani takvim delima, zbog čega je na područjima pojedinih državnih advokata već uspostavljena praksa odustajanja od kaznenog progona ili izdavanja kaznenih naloga sa blagom sankcijom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.03.2012. 12:36
Pa kod njih ni exodus u jasenovcu nije bio kazneno djelo, zasto bi onda duvanje bilo. ha ja..
Ponedeljak 05.03.2012. 12:39
posle svega sto se izdesavalo tokom rata, ostalo nam je samo da duvamo. eto, cak moze i javno...
Ponedeljak 05.03.2012. 14:24
Liberalizacija lakih droga zbog podsticanja turizma.Vec godinama mladi iz cele evrope dolaze,posebno na ostrva i tu bez ikakve kontrole se opijaju i uzimaju razne tablete da mogu da igraju danima a da ne osete umor...Vec je bilo i dosta tragicnih slucajeva stradanja zbog alkohola i opijata.. Legalizacijom ce dobiti i veci broj ovisnika medju svojom decom..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online