Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 01.03.2012.
08:06 >> 09:44h
Srna A

Danas je najcrnji dan u istoriji BiH

Direktor Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovan Janjić smatra da je 1. mart najcrnji datum u istoriji BiH i da nikada neće biti postigut konsenzus da ovaj dan bude državni praznik jer to Srbi neće dozvoliti.

 Danas je najcrnji dan u istoriji BiH

Janjić je ocenio da će, sve dok se potencira da je 1. mart "dan nezavisnosti BiH", biti i međunacionalnih tenzija, podsetivši da su se tog dana 1992. godine dva naroda udružila protiv Srba koji su odbili da izađu na referendum.

Iako je reč o državnom prazniku, današnji datum se ne slavi u Republici Srpskoj, jer zvaničnici tog entiteta smatraju da je 1. marta 1992. godine bez pristanka srpskog naroda na referendumu doneta odluka
o izdvajanju BiH iz bivše SFRJ.

Prvog marta 1992. godine nešto više od 60 odsto Bošnjaka i Hrvata u BiH dalo je svoj glas za "suverenu i nezavisnu BiH", na referendumu koji su bojkotovali predstavnici srpskog naroda. Po mišljenju mnogih, upravo je taj glas bio svojevrsni okidač za krvavi sukob, koji će vrlo brzo uslediti u BiH, piše "Fokus".

Ovaj datum i danas, kaže Janjić, predstavlja problem, jer se pokazalo da je referendum bio nedemokratski i ponižavajući za srpski narod.

Janjić je podsetio da je istog dana na Baščaršiji mučki ubijen srpski svat Nikola Gardović, samo zbog zastave koja se našla u svadbenoj povorci, a što je, kako je rekao, bila kulminacija napetosti jer je to bilo prvo ubistvo.

"Srbi koji su živeli u delovima grada u kojima su Bošnjaci bili u većini imali su veliku dozu straha i tražili su mogućnosti da napuste svoje domove. Nakon toga je Sarajevo hermetički zatvoreno i Srbima nisu dali da izlaze. Za one koji nisu otišli nastupio je pakao", priča on.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je sinoć u Banjaluci da je to "praznik bošnjačkog naroda" i da bošnjačka strana svih prethodnih godina pokušava da 1. mart "na silu osigura kao praznik", a lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je da će i na 20 do 30 odsto teritorije Federacije BiH, na kojima žive Hrvati, danas biti radni dan.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.03.2012. 09:06
Neka slave i dan kad je Sulejman velicanstveni obrezan, to jje njihov problem. Mi smo Srbi pravoslavci i sta nas se tice sta slave muslimani u njihovoj regiji. Mi imamo svoju drzavu i cao.
Četvrtak 01.03.2012. 10:19
Svaka čast za naslov i tekst! Tako je!
Četvrtak 01.03.2012. 11:58
Могу муслимани да славе шта год пожеле, нас се то не тиче ми имамо своје празнике.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online