Nedelja 7. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.02.2012.
16:44
Beta A

Svedok: Karadžić bio nadređen Mladiću

Bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović potvrdio je na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu da je Karadžić bio vrhovni komandant oružanih snaga RS i pretpostavljeni generalu Ratku Mladiću.

Radovan Karadžić je bio vrhovni komandat oružanih snaga VRS i pretpostavljeni Ratku Mladiću
 

Karadžić je, stoga, "posredno, preko Mladića bio odgovoran za dejstva VRS", rekao je general Milovanović koji je tokom rata u BiH bio Mladićev zamenik. Kao vrhovni komandant, Karadžić je tokom rata u BiH izdavao direktive kojima je "usmeravao oružane snage kako da se ponašaju", poput Direktive broj sedam posvećene muslimanskim enklavama u istočnoj Bosni.

Tom direktivom, Karadžić je u martu 1995. naredio VRS da život bošnjačkom stanovništvu Srebrenice i Žepe "učini nepodnošljivim kroz vojnu akciju i uskraćivanje humanitarne pomoći". Istim dokumentom naredio je Vojsci i da "pažljivo odmerenim i promišljenim vojnim akcijama stvori nepodnošljivu situaciju potpune nesigurnosti bez ikakve nade za opstanak i život za stanovništvo u Srebrenici i Žepi".

Milovanović je objasnio da je, po Karadžićevim "smernicama", tu direktivu napisao general Radivoj Miletić, glavni operativac GŠ VRS, posle čega je vrhovni komandant potpisao dokument. Miletića je Tribunal 2010. nepravosnažno osudio na 19 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici.

"Za ispravnost dokumenta odgovara autor, a glavni i najodgovorniji je potpisnik", kazao je svedok.

Po Milovanovićevim rečima, komandant VRS Mladić je kasnije na osnovu Karadžićeve direktive sačinio "borbeno naređenje" u koje nije uvrstio rečenicu o stvaranju nepodnošljivih uslova za civile, zato što VRS "nije bila usmerena protiv civila".

Uprkos tome, taj Karadžićev nalog našao se u naređenju Drinskog korpusa VRS u čijoj su zoni bile Srebrenica i Žepa, kako je protumačio Milovanović, "iz neukosti" komandanta korpusa Milenka Živanovića ili njegove želje da se "dodvori Karadžiću".

General Milovanović je, svedočeći o jednoj sednici vrhovne komande s proleća 1995, kazao i da je stekao utisak da je Karadžić "znao da se u privatnim aranžmanima Muslimani i Hrvati prebacuju preko državne granice", da "ne bi bila umešana država".

Na istoj sednici čiji su zapisnik tužioci predočili, Karadžić je kazao da bi "bilo dobro da Muslimana bude što manje u BiH".

Milovanović je posvedočio i da Karadžić u leto 1995, za vreme muslimansko-hrvatske ofanzive, nije negirao da je on pozvao paravojsku Željka Ražnatovića Arkana u RS, a da nije obavestio vojni vrh koji se delovanju Ražnatovića protivio.

Opisujući sastanak "vrhovne komande" kojem je u Banjaluci prisustvovao i Ražnatović, Milovanović je rekao:

"Pitao sam Ražnatovića po čijem je naređenju došao, a on je odgovorio: 'Po naređenju vrhovnog komandanta'. Kada sam pitao Karadžića da li mu je on izdao naređenje, Karadžić nije ništa rekao".

Dva dana kasnije, Karadžić se na smotri u Bijeljini čiji su snimak tužioci prikazali u sudnici, zahvalio za pomoć Ražnatoviću koji ga je nazivao "vrhovnim komandantom".

Milovanović je naznačio i da je Ražnatović "činio zločine, ali je to bilo van države - privatni terorizam".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.03.2012. 06:12
Milovanovicu,pa ako se uzme u obzir da si i ti bio general u stabu vojske RS,kako da ti nisi dobio zatvorsku celiju u Hagu,mozda si se dogovorio sa sudom da ces sve reci samo da nelezis u Hagu.A znamo te da si uvjek zelio funkciju koju je imao Mladic i bio si njegov veliki protivnik .Neznam za koga radis ali ti si jedno veliko zlo koje su SRBI imali u RS.Bio je rat a u tom ratu si i ti ucestvovao i uprljao ruke samo sto ti radis samo u svoju korist a ovi gore navedeni su sve to radili za narod RS koji i dan danas imaju svoju REPUBLIKU SRPSKU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online