Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 29.02.2012.
14:25
Beta A

Uz veći PDV u Hrvatskoj i nova poskupljenja

U Hrvatskoj će od sutra PDV porasti sa 23 na 25 odsto što tu državu svrstava među evropske države s najvišom opštom stopom PDV-a. Povećanje PDV sasvim sigurno pratiće i novi talas poskupljenja, iako su iz Vlade pozvali trgovce da ne podižu cene.

Pre Evropske unije u Hrvatsku stigao veći PDV

Neki od njih su javno obećali da to neće činiti bar ne u naredna tri meseca, ali se očekuje da će porasti cena goriva koja poslednjih meseci ionako beleži vrtoglavi rast zbog stanja na Bliskom istoku.

Očekuje se da će poskupeti i komunalne usluge.

Ekonomski stručnjak Damir Novotni ne očekuje da će trgovci odmah posegnuti za povećanjem cena posebno onih proizvoda koji beleže veliki pad potrošnje. On je za agenciju Beta rekao da će s druge strane najverovatnije porasti cene proizvoda koji imaju veliku potrošnju.

"Povećanje PDV ima psihološki efekat na potrošače i to negativan, tako da će se oni više okrenuti štednji što će uticati na potrošnju", rekao je Novotni koji je kritikovao vladu što se, umesto povećanja PDV, nije opredelila za veću štednju.

Izmenjenim Zakonom o PDV-u od 1. marta PDV raste s 23 na 25 odsto što je drugi porast PDV u poslednje dve i po godine. Predviđeno je, međutim, uvođenje međustopa od 10 odsto na dečju hranu, jestivo ulje i masti, beli šećer i na isporuke vode, a od 1. januara 2013. i na hranu, bezalkoholna pića, vina i piva u ugostiteljskim objektima.

U Ministarstvu finansija ocenili su da će efekat promene zakona o PDV biti 2,5 milijardi kuna.

Hrvatska se PDV-om od 25 odsto stavlja na drugo mesto u Evropi po visini PDV i to će mesto deliti sa bogatim skandinavskim zemljama. Mađarska ima najvišu stopu PDV u Evropi od 27 odsto.

Profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić kaže za agenciju Beta da samo povećanje PDV ne bi trebalo da dovede do povećanja cena, ali u kombinaciji s cenom naftnih derivata moglo bi da dovede do toga da u Hrvatskoj do kraja godine inflacija bude između dva i tri odsto, pod uslovom da i narednih nekoliko meseci cena nafte na svetskim berzama ostane tako visoka.

"S druge strane, zbog rasta PDV porašće cene komunalija što će najviše osetiti oni s niskim dohotkom, kao što su penzioneri", ističe Jurčić.

Ono što je već poznato je da će od sutra u Zagrebu poskupeti javni prevoz i voda, koja bi ustvari trebalo da pojeftini budući da će se na vodu primenjivati niža stopa PDV od 10 odsto.

Gradska vlast je odlučila da će pojedinačna karta poskupljenja u javnom prevozu biti 12 kuna ili 1,6 evra umesto dosadašnjih osam kuna (1.05 evra), a poskupeće i mesečne karte, najviše studentima i penzionerima.

Odlukom gradskih vlasti cena vode po prostornom metru porašće s 11,22 (1,48 evra) na 13,49 kuna (1.78 evra), a četvoročlana porodica u Zagrebu ionako plaća više vodu nego struju.

Poskupljenja se mogu očekivati u drugim gradovima, pa tako u Rijeci od sutra poskupljuje parkiranje. Iako je bilo najava da će u Hrvatskoj poskupeti i struja i plin zasad se od toga odustalo, bar dok ne prođe pritisak većeg PDV-a.

Sreda 29.02.2012. 14:29
Globalizam uzima danak.
Sreda 29.02.2012. 15:53
Vi Hrvati ste obicne droljice, docekali ste naciste sa svijecem i sirokog osmjeha, tako ce te docekat i tvorce novog Svijetskog poretka! Dupeta bi dali za pare a kamoli bliznjeg svog!
Sreda 29.02.2012. 17:37
I za kraj * Hrvati i drugi o njima 1)Hrvati nikada u historiji nisu imali vladara koji je govorio njihovim jezikom"(Franjo Josif) 2)Hrvati to su dronjci"(Franjo Josif) 3)Hrvati su izmet ljudskog roda (Adolf Hitler) 4)Hrvati su najhrabriji narod na svetu ne zato sto se nicega ne boje, nego zato sto se nicega ne stide"(Jovan Ducic) 5)Od svih naroda na zemaljskom saru, Hrvati su najgrozniji"(Karl Marx) 6)Boze sacuvaj nas gladi, kuge i Hrvata"(iznad ulaza u Njemacku katedralu) 7)Hrvate treba staviti pod starateljstvo"(Teodor Ruzvelt).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online