Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.01.2010.
14:20
Srna A

Monografija "Stradanje srpske Srebrenice“

U monografiji "Stradanje srpske Srebrenice", autora doktora Ljubiše Simića, objavljeni su forenzički izveštaji o ubijenim Srbima na tom području.


"Radeći na terenu susreo sam se sa realnošću, sa porodicama srpskih žrtava koje bespomoćno iščekuju da počinioci odgovaraju za svirepa ubistva velikog broja srpskih civila i zarobljenih vojnika na području Srebrenice", rekao je Simić.


Milojka Bibić je u Podravanju izgubila roditelje i dva brata. U Kušićima je ubijen i spaljen bivši učitelj Vaso Parača (81), a još su brojni primeri zločina srebreničkih muslimana koji su ubijali srpsku decu, žene i starce, a da još niko za to nije odgovarao.


"Na terenu sam uočio da se muslimanska sela obnavljaju, a da su srpska sela sada u lošijem stanju nego u toku rata i to me je navelo da pripremim ovu monografiju na tri svetska jezika i ukažem na posleratnu međunarodnu neobjektivnost i pristrasnost ne samo u sudskim procesuiranjima, nego i u izdvajanju mnogo većih sredstava za obnovu muslimanskih u odnosu na sredstva za obnovu srpskih uništenih sela", izjavio je Simić.


On je naveo primer spaljenog sela Ratkovići u kojem su pre rata živela 323 Srbina, a sada tamo nema nikoga jer nijedna kuća nije obnovljena.

"Treba sve obnavljati ravnomerno, ako se želi omogućiti suživot i tolerancija. Ali, tako se ne radi. U knjizi ukazujem da se iz evropskih izvora mnogo više ulaže u muslimanska sela", kaže Simić.

Kao razlog za to on navodi - politiku. "Ako hoćete da okrivite jednu, u ovom slučaju srpsku stranu za rat, onda se ne može izdvajati za obnovu srpske imovine jer bi se time priznalo da su i Srbi i njihova imovina stradali,a to se uporno prikriva i ignoriše", objašnjava Simić, napominjući da su sva srebrenička srpska sela u ratu uništena i da su ubijani civili, ali ni nakon 17 godina za te zločine niko nije odgovarao.

"Ova monografija sa 240 fotografija treba da bude pravni dokument za Tužilaštvo BiH na osnovu čega ćemo pitati: kada će biti procesuirani počinioci tih zločina ili će čekati da retki preživeli svedoci pomru", ističe Simić.

On kao primer navodi srebreničko mešovito selo Jezero. Tu je međunarodnim sredstvima izgrađeno 25 novih potpuno opremljenih kuća za Bošnjake u koje se njihovi vlasnici ne vraćaju i one godinama stoje prazne, dok Srbi još uvek čekaju da se obnove i njihove kuće (koje su porušene i nalaze se pored obnovljenih bošnjačkih) da bi se vratili na svoje posede nakon višegodišnjeg života u izbeglištvu.

Simić je kao lekar bio član odbrane pukovnika Vojske Republike Srpske Ljubiše Beare.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online