Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 27.02.2012.
19:46
Beta A

Vojnik RS u Hagu: Streljali smo više od 1.000 Muslimana

Bivši vojnik Republike Srpske Dražen Erdemović svedočio je danas u nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim tribunalom u Hagu. On je pred sudom rekao da je sredinom jula 1995. u okolini Zvornika učestvovao u streljanju više od 1.000 Muslimana iz Srebenice.

Za svoje zločine odležao je pet godina i svedoči svim optuženima za Srebrenicu

Broj zarobljenika koje je 16. jula 1995. na farmi Branjevo, kod sela Pilica, ubio sa još sedmoricom pripadnika 10. diverzantskog voda VRS, Erdemović je procenio na "između 1.000 i 1.200". U to vreme, odred je bio jedinica pri Glavnom štabu VRS, potvrdio je on.

Tadašnjeg predsednika RS i vrhovnog komandanta VRS Karadžića optužnica tereti za zločin nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima pošto je 11. jula 1995. VRS osvojila tu enklavu pod zaštitom UN.

Na farmu Branjevo, Erdemovića i druge vojnike, prema njegovim rečima, doveo je iz Zvornika "visok i korpulentan potpukovnik VRS", "prosede kose". Potpukovnikovo naređenje da "civili" koji će stići autobusima, moraju biti pobijeni, diverzantima je preneo vođa njihove grupe Brano Gojković. Potpukovnik je zatim otišao sa farme, a nedugo zatim stigao je prvi autobus, rekao je Edemović.

Muškarci u civilnoj odeći, neki sa povezima preko očiju i vezanih ruku, zatim su, kako je izjavio svedok, izvođeni pred streljački stroj u grupama od po desetak. Na poljani iza zgrada, sa leđa su ih streljali Erdemović i drugi pripadnici 10. diverzantskog odreda: Brano Gojković, Franc Kos, Marko Bosić, Aleksandar Cvetković, Vladimir Golijanin.

Prema Erdemovićevom iskazu, streljanje Muslimana iz "15 do 20 autobusa" trajalo je od 10 sati ujutro do 14 ili 15 sati popodne, kada je ubijanje preuzela druga jedinica iz Bratunca.

Na kraju streljanja pojavio se ponovo potpukovnik VRS čije ime Erdemović nije saznao. Diverzantima je rekao da u obližnjem selu Pilica ima "još oko 500 zarobljenika koje treba pobiti", ali su oni to odbili da učine.

Zarobljene u Domu kulture u Pilici, umesto njih, ubili su vojnici VRS iz Bratunca, kazao je Erdemović, potvrdivši da je iz kafane preko puta video leševe i čuo eksplozije i pucnjavu.

Prema svedokovom opisu, potpukovnik VRS koji je vojnike vodio da streljaju zarobljene Muslimane, mogao bi biti Ljubiša Beara, osuđen pred Tribunalom na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici.

Usled nedostatka dokaza, međutim, do sada na suđenjima u Hagu nije utvrđeno da je to bio potpukovnik Beara, tada glavni oficir za bezbednost Glavnog štaba VRS.

Erdemović je precizirao i da je direktno nadređeni 10. diverzantskom odredu i njegovom komandantu Miloradu Pelemišu bio šef obaveštajnog sektora GŠ VRS pukovnik Petar Salapura.

Na kraju ispitivanja Erdemovića, tužioci su pokazali dokument kojim je pukovnik Salapura od zamenika ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Kijca početkom 1996. zatražio da Erdemoviću i drugim učesnicima streljanja na Branjevu izda lažne lične karte, zbog toga što su "osumnjičeni od haškog Tribunala za Srebrenicu".

Erdemović je potvrdio da je lažnu ličnu kartu podigao u policiji u Bijeljini. On je 1996. godine bio uhapšen u Srbiji, pošto je o zločinu na Branjevu ispričao američkoj novinarki, i izručen u Hag.

Pred Tribunalom je priznao krivicu za taj zločin, u okviru nagodbe sa tužiocima. Zatim je osuđen na pet godina zatvora, a na slobodu je pušten 2000. pošto je izdržao kaznu u Norveškoj.

Proteklih godina svedočio je na suđenjima Radislavu Krstiću, Slobodanu Miloševiću, Momčilu Krajišniku, Momčilu Perišiću i Vujadinu Popoviću i Ljubiši Beari.

Erdemovića će sutra unakrsno ispitivati Karadžić koji se brani sam. Optužnica Karadžića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95. godina.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.02.2012. 19:54
Ovo djubre od covjeka mi ne lici na nekoga ko ima 40 god. Izuzev ako vojnici RS nisu sluzili vojni rok sa 12 god. kao oni u siera leone.
Ponedeljak 27.02.2012. 20:25
normalno je da je ovo bio zlocin ali za mene je najveci zlocinac izvrsilac zlocina niko mu nije prislonio cev na glavu .ovako nesto nemoze svako da uradi ,da puca ljudima u ledja ma koliko bilikrivi ili ne, ovako nesto moze da uradi samo osvetnik kome su sve u porodici pobili ovi drugi ili neko ko nije normalan mene je sramota zbog ovakvih koji su bili medju nama srbima i borili se na nasoj strani problem je bio taj sto na drugim stranama imamo iste takve idiote i umobolne osobe i onda zlu nema kraja .....
Ponedeljak 27.02.2012. 19:53
Gde su sada dezurni sprski kvazi-patrioti sa ovogg portal koji kazu za sebe da nisu sovinisti? Da sada osude ovaj zloicn, ili ce reci kao po obicjau da je sve izmisljeno. Vi ste sramota srpskog roda, kao i oni koji su ovaj zlocin pocinili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online