Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.02.2012.
02:51
Ž. Marković - Vesti A

Oduzeli mi stan i pola penzije

On ni ovu zimu nije video, ali ju je i te kako osetio na svojoj koži. Ni sam ne zna kako je preživeo najveće hladnoće i temperaturu koja je u Banjaluci dostizala i minus 20. Iako su ledeni dani prošli, i dalje se pita kako dalje sa životom koji nije za ljude, naročito ne bolesne.

NE TRAŽIM MILOSTINJU: Zoran Jorgić

Reč je o 50-godišnjem Zoranu Jorgiću, koji već godinama živi u trošnoj baraci nekadašnjeg privrednog giganta Rudi Čajavec. Firma koja je bila simbol uspešnog poslovanja propala je posle rata i bukvalno nestala u grotlu privatizacije.

Zoran nije mogao da vidi kako preduzeće u kome je proveo najbolje godine života nestaje, jer je slep.


Živi u baraci koja nema struju ni grejanje. Dok je bio mraz, smrzla se voda. Srećom, cevi nisu popucale. Da se Zoran potpuno ne smrzne, zaslužni su portiri koji su smešteni na ulazu u krug Čajaveca. Grejao se kod njih.

Ne tražim milostinju


Priča o njemu dospela je i na televiziju. I tek tada ga se setio Centar za socijalni rad. Posetili su ga, ponudili pomoć.


- Obrijali su me i malo doterali. Ponudili su mi da idem u starački dom, ali sam odbio. Meni ne treba milostinja, već samo ono što mi pripada. Najlakše je tako da me se reše. To ne želim. Osećam da su svi digli ruke i da samo čekaju da umrem. Tako bi najlakše rešili moj problem - ogorčen je Zoran Jorgić.

- Hvala im na tome. Ovo nije život, naročito za nekoga ko je bolestan. Svi su me ostavili. Supruga nije htela da živi sa mnom u ovoj straćari i otišla je. Imam sina koji dođe i obiđe me. On je najveći razlog zbog koga sam još živ - priča Zoran.
 

Uslovima u kojima živi ne bi mogle da budu zadovoljne ni životinje. Zidovi oronuli i tanki, kroz prozore svira vetar, strop nakvašen i prokišnjava, samo što se ne uruši, a unutar barake razbacane svakojake stvari. A nekad je imao stan.

- U Sarajevu sam završio školu za slepe i slabovidne osobe, nakon čega sam se zaposlio na telefonskoj centrali u preduzeću Rudi Čajavec. Posle 30 godina rada dobio sam penziju od 380 maraka i stan. Od 1994. godine živeo sam u tom stanu, ali mi je on 2002. oduzet pod neverovatnim okolnostima. Od tada traje moja borba da vratim svoje pravo na život. Imam niz sudskih presuda i drugih dokumenata, ali badava - kaže Jorgić.

U međuvremenu je i penzija koju je Zoran primao prepolovljena. Sada dobija 160 konvertibilnih maraka. Više puta se obraćao Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja, ali nije bilo efekta.

- Sto puta sam se upitao ko je ovde slep, oni ili ja. Ni puni iznos penzije nije dovoljan za preživljavanje, a kamoli ovo što sada primam - zaključuje Jorgić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.02.2012. 22:18
Gde je sada Milorad Dodik da mu pomogne? A sto se tice njegovog sina, nekada je sramota. Kaze - sin mu dodje - pa neka ga odvede tamo gde i on stanuje, ako moze naravno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online