Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 24.02.2012.
12:45
Ž. Marković - Vesti A

Pošteđeno više od 50 mučitelja

Istragu protiv osumnjičenih u slučaju Dretelj koji su prekjuče uhapšeni na području Mostara, Ljubuškog i Tešnja vodi međunarodni tužilac Tužilaštva BiH Džud Romano koji je nedavno obustavio istragu u slučaju Dobrovoljačka, saznaju "Vesti". Činjenica da upravo Romano vodi ovu istragu navela je mnoge u RS na zaključak da je u pitanju svojevrsna kompenzacija za Dobrovoljačku, ali u Tužilaštvo BiH o ovim navodima nisu hteli da se izjašnjavaju.

Većina zločinaca na slobodi: Vukan Kovač

Potvrđeno je hapšenje Srećka Hercega, bivšeg komandanta HOS-a i jednog od upravnika Dretelja, Ivana Zelenike, komandira i islednika logoraša, te stražara Ivana Medića zvanog Poskok i Marine Grubišić-Fejzić, koji su se naročito isticali u svirepim metodama ubistava, fizičkog zlostavljanja, mučenja, silovanja i maltretiranja Srba u ovom zloglasnom logoru.

U maju 1992. godine, kako se osnovano sumnja, oni su počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti nad srpskim civilima na području Čapljine i drugih mesta u Hercegovini.

Tužilaštvo BiH navodi da su žrtve protivzakonito držane u nečovečnim uslovima u logoru, gde su zlostavljane, premlaćivane, silovane i seksualno zlostavljane, mučene i ponižavane.


"Više lica je umrlo od posledica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se, nakon odvođenja iz ćelija, gubi svaki trag", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.


Udruženje logoraša istočne Hercegovine pozdravilo je hapšenja. Međutim, predsednik ove organizacije Vukan Kovač kaže da je lako moguće da će sve ovo biti samo promašen pokušaj dokazivanja zločina, ako ne bude uhapšeno još osoba. - Nezadovoljni smo jer raspolažemo sa 57 imena koja su učestvovala u mučenjima i zlostavljanjima Srba u Dretelju. Oni su još na slobodi - rekao je Kovač.


On tvrdi da su izjave logoraša o dešavanjima u Dretelju tužiocu Romanu predata pre još pet godina i da se on nije potrudio da ta saznanja iskoristi. - Ovo je očigledan pokušaj da se baci senka na ono što je urađeno sa Dobrovoljačkom, što je zločin u kome je učestvovao celi bošnjački vojni vrh - kaže Kovač.


Inspektor u Timu MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak kaže da se za zločine u Dretelju tereti 69 lica.


- Izveštaj sa nepobitnim dokazima o zločinima u Dretelju podnesen je još 2005, a obuhvata protivzakonita pritvaranja i zlostavljanja više stotina srpskih civila, ubistva najmanje 15 lica i silovanja više od 70 žena. Nažalost, i u ovom, kao i u brojnim drugim predmetima ratnih zločina protiv Srba, Tužilaštvo BiH i postupajući tužilac Romano opstruisali su istrage i do juče otezali sa podizanjem optužnice i hapšenjima odgovornih - naveo je Tuševljak.

 

 

Tukli nas čime su stigli

 

Olga Draško, lekarka koja je 5. maja 1992. odvedena u logor sa radnog mesta u Domu zdravlja u Čapljini, rekla je da normalan čovek ne može ni da zamisli to što je logorašima rađeno.


- Svakodnevno sam brutalno zlostavljana i mučena. Tukli su me čime su stigli, i šakama, i nogama, i palicama, zabijali igle ispod nokata. Ako me zdravlje posluži, svakako ću svedočiti protiv uhapšenih zlotvora iz Dretelja. Svedočiću, makar i video-linkom iako ne verujem da će pravda ikada stići glavne krivce - ispričala je Olga Draško.

 

Ignorisanje u Sarajevu

 

Zanimljivo je i ignorisanje ovog slučaja u pojedinim medijima u Sarajevu. Oni koji su proteklih dana proveli pravu hajku na pojedine srpske političare i određene ljude koji su, bez ikakvih dokaza, označeni kao počinioci zločina nad Bošnjacima u okolini Bihaća, hapšenje u slučaju Dretelj pomenuli su samo ovlaš, bez ikakve želje za širom pričom.

POVEZANE VESTI

Petak 24.02.2012. 13:03
Mostar grad koji bi trebao da gori u paklu , '92. tri suprotstavljena tabora na malom prostoru srbi su nestali dok si zapalio sibicu (figurativno, inace uputicu i "pohvalnu" rec oficirima JNA sa tog podrucja koji su morali da napuste polozaje) danas 20 godina posle neko se setio njih, malo kasno brate samo kopate po rane, danas na balkanu je suzivot moguc samo tamo gde je srbin u vecini. A vi tzv istoricari, sorosevi p(l)acenici rostiljajte i menjajte istinu, ali srbski narod VAM to nece zaboraviti...
Petak 24.02.2012. 13:54
Moracemo ih naterati da nas cene,postuju i uvazavaju kao narod..Na sve nacine koji su u skladu sa nasom cascu i postenjem. Opet se ponavlja prica da ubice Srba ne odgovaraju za zlocine ili ponekoga tek stigne ruka pravde..MNOGO OSTRIJI STAV TREBA IMATI KADA SE ZASTUPA SVOJ NAROD!
Subota 25.02.2012. 03:17
Ignorisanje Sarajeva je zato jer su od onih 69 optuzenih , polovina muslimani koji su bili pripadnici ustaskih formacija hos-a. Cini mi se da im ovako nesto pise u Koranu- Onaj ko sakrije sramotu muslimana njegovu ce sramotu Alah sakriti na strasnom sudu. Dace Bog pa cete zajedmo svih 69 da camite u cuzi i pijete sopstveni izmet kao sto ste tjerali zatvorenike u Dretelju da to rade !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online