Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 22.02.2012.
20:06
Blic A

Bosanac spava u kontejneru jer je medvedima dao kuću

Da su ponekad životinje bolji prijatelji od ljudi, svedoči sudbina Emina Ljutića iz Gornjeg Vakufa u BiH, koji se iz sopstvene kuće iselio u kontejner kako bi zadržao dva mrka medveda, Laku i Gvida, koje je othranio.

Gleda ih kao svoju decu: Emin Ljutić
 

Ljutić je pre dve godine u svoj dom primio dva mečeta koja je pronašao u šumi. Majka im je stala na minu zaostalu iz poslednjeg rata, pa je humani Emin ostao njihova poslednja nada. Odneo ih je u svoju kuću i živeo sa njima. Hranio ih iz flašice, a kako ume da se našali, bio im je majka i otac jer im je stalno menjao pelene, ali i branio kad zatreba.


- Ostavio sam svoju porodicu i odlučio da se posvetim životinjama. Delio sam sa njima krevet, hranu koju imam, ljudi su mi iz klanice donosili ostatke mesa, pa sam ih hranio. Gledam ih kao svoju decu, ne bih mogao da zamislim život bez njih - emotivno priča Emin Ljutić.

Sa medvedima deli i hranu

Međutim, kada su mečići porasli, mesta u maloj kući za sve troje nije bilo. Emin je odlučio da se iseli u kontejner, gde ima samo kauč i frižider, a da kuću u kojoj je do tada živeo preuredi za “svoju decu - Laku i Gvida”.


- Pregradio sam im deo kuće, porušio pregradne zidove, sa jedne strane stavio ogradu da bi imali svež vazduh. To je pravi mali zoološki vrt. Imaju sklonište i mogu da uživaju. Snalazimo se za hranu, malo im dajem meso, malo hranu za pse. Ma, ništa im ne fali, recite mi iskreno da li bi im negde bilo bolje - kaže Emin.


Ipak, ovakvu “porodičnu idilu”, kako naziva Ljutić život sa medvedima, naišao je na prepreku. Veterinarska inspekcija naložila je eutanaziju, odnosno uspavljivanje životinja jer Ljutić medvede ne gaji po svim propisima i kako to nalaže zakon.


- Nadležne sam upozorio da su Laka i Gvida poput moje dece. U slučaju da mi ih oduzmu, ja ću presuditi sebi. Zapaliću se u centru Sarajeva - odsečan je Ljutić.

Postoje brojna evropska skloništa koja bi mogla da prime Ljutićeve mečiće.

Međutim, nije moguće srediti sve papire i dokumentaciju da medvedi mogu da napuste zemlju.


- Priznajem da mogu da budu opasni, ali samo im treba omogućiti uslove. Pa mali Laka je voleo ljude, išli smo u kafanu zajedno da pijemo pivo - šali se Ljutić i dodaje da mu u prehranjivanju Lake i Gvida pomažu komšije sa žitom i jabukama, a da mu je do kraja zime ostalo oko 50 kilograma meda.

Spas u Mađarskoj

"Ekotim", udruženje građana koje se bori za prava životinja, pronašlo je mogućnost da medvedi budu zbrinuti u jedan ekološki kamp u Mađarskoj. Investicija bi koštala oko 15.000 evra, ali je opet problem dokumentacija, koju bi trebalo da izdaju vlasti BiH.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.02.2012. 23:07
e mogu misliti kakva mu je zena bila..popela mu se na glavu cim je odlucio sa medvedima da zivi...nije on lud covek nego je trazio samo malo ljubavi da da i primi...beskrajno mi je zao ovakve ljude...imaju veliko srce koje na zalost u ovom surovom svetu malo kome treba...
Sreda 22.02.2012. 22:54
Čuj ostavio porodicu. Medvjede u Mađarsku, a njega na psihijatriju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online