Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 16.02.2012.
12:10
N. Jokić - Vesti A

Mustafa Cerić jedno piše, drugo izjavljuje

Doris Pak, nemački poslanik i izvestilac o BiH u Evropskom parlamentu, kaže da ne može da dođe k sebi posle teških optužbi šefa islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića na njen račun - između ostalog za navodno vođenje psihološkog i propagandnog rata protiv bosanskih muslimana kao i mogućnost da se nalazi na nečijem "platnom spisku".

Šokirana: Doris Pak

Iz Rijaseta u Sarajevu optužbe su stigle posle sastanka odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta u toku kojeg je Doris Pak rekla da bi u kritici nacionalizma i verskog fundamentalizma morali da učestvuju svi, uključujući islamskog poglavara Mustafu Cerića, i da u bošnjačkoj zajednici nema dovoljno jasno izražene osude takvih ekstremnih pojava.


- To zaista nije način na koji se nekome obraća jedno versko lice. Potpuno je neverovatno da sve ove uvrede dobijam posle prepiske u kojoj sam dobila komplimente od strane Cerićevog kabineta - rekla je Doris Pak za "Vesti".


Pakova pokazuje prepisku sa Mustafom Cerićem, koja je potpuno drugačija od njegovih javnih istupanja, koja su potom usledila.

Cerićev majl Pakovoj i njen odgovor

Naime, Rijaset objavljuje saopštenje u kojem se kaže da "Doris Pak i Bastian Belder imaju pravo dodvoravati se, lobirati ili čak biti na platnom spisku Milorada Dodika ili drugih srpskih ekstremista, ali nemaju pravo da šire predrasude i javno nepoverenje prema muslimanima".


Rijaset je odbacio optužbe za vehabizam, kao i ranije optužbe za islamski fundamentalizam i islamski terorizam. Evropski poslanici upozoravaju da "nemaju pravo da prizivaju nove progone Bošnjaka muslimana zbog svojih ili bilo čijih drugih predrasuda, mržnje ili neodgovorne politike".


Posle svega, Cerić šalje 14. februara lično mejl Doris Pak u kojem joj saopštava da mediji i političari u Banjaluci nastavljaju da govore o njenom zahtevu da se reis-ul-ulema izjasni o verskom ekstremizmu, čiji je simbol "vahabizam".


Cerić joj zato šalje prevod na engleski njegove poslanice izdate neposredno posle atentata na američku ambasadu u Sarajevu u kojoj izričito osuđuje taj čin nasilja i upotrebu sile u ime vere.


"To je dokaz da mi nismo čekali ni na čije instrukcije, niti da nam bilo ko kaže šta da radimo nego smo uradili ono što nam je bilo da uradimo - osudili smo nasilje u ime vere i to precizno u ime islama. Nadam se da sam time izašao u susret vašim zahtevima i zahtevima isprazne srpske političke propagande i da će to zaustaviti šovinističku mržnju protiv moje Islamske Zajednice", napisao je Cerić.

Sumnje

 

Doris Pak je prokomentarisala da Cerić treba uskoro da dođe u Brisel na takozvani međuverski dijalog i zapitala se šta uvrede na njen račun govore o istinskoj spremnosti reis-ul- uleme na takav dijalog.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.02.2012. 12:45
Draga Doris, Ti si veoma sokirana sa pisanjem i izjavama M. Cerica ! Mozes li zamisliti frau Doris kako je nama pravoslavnim Svetosavskim Srbima jos od te davne1389 god kada smo pokazali Muratu i njegovim sinovima da SRBIJA NIJE saka pirinca da je moze pozobati svaka vrana ! Draga frau DORIS ,VAMA CE BITI POTREBAN JEDAN dobar prevodilacSrbin sto poznaje ovo vezano za junastvo! Ne uzimajte Cedu ,Vucinu ili Canka jer oni su drugacije sorte ili fele. Samo da vam kazem na Kosovu polju svoje kosti ostavili su MURAT i njegov m. sin . Prave informacije mozete dobiti od Srba sa ovih prostora i oni su vam punovazeci iz prve ruke! Znamo da ste u soku i napetosti ali izdrzite, mi smo izdrzali i gore!
Četvrtak 16.02.2012. 12:12
Kako će svi ti popovi pred Boga da izađu? Ližu prste od šećera a kunu se da šećer krali nisu!
Četvrtak 16.02.2012. 15:55
Cudi me da se ovako desava jer je DORIS PAK uvek i otvoreno bila protiv Srba,ali neka ih neka se sada i oni malo prepiru.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online