Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.02.2012.
21:05
Mondo A

Potvrđena optužnica protiv Sanadera i HDZ

Optužno veće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je danas optužnicu kojom se više fizičkih i pravnih lica, među kojima HDZ i njen bivši predsednik Ivo Sanader, terete za izvlačenje gotovo 10 miliona evra iz državnih institucija i ministarstava.

Ivo Sanader pred sudom
 

Prvooptuženi Sanader i HDZ terete se da su ostvarili više od šest miliona evra protivpravne imovinske koristi, od kojih Sanader oko dva miliona i to isisavanjem novca preko privatne makretinške agencije "Fimi-media" po kojoj je afera i dobila ime.

To je prvi put u Hrvatskoj da je optužena neka politička stranka, u ovom slučaju ona koja je donedavno bila na vlasti.

Još se zna kada će biti pripremno ročište na kojem će se odlučiti o datumu početka suđenja za jednu od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj. Jedna od najopsežnijih optužnica u istoriji hrvatskog pravosuđa napisana je na više od 500 stranica i to je treća optužnica protiv bivšeg premijera.

Na današnjoj sednicu optužnog veća, koja je održana iza zatvorenih vrata, pojavili su se samo advokati optuženih. Pravni zastupnici HDZ-a najavili su da će se i dalje boriti za njeno osporavanje, jer smatraju da je odgovornost individualna.

Osim Sanadera i HDZ-a, optuženo je još nekoliko stranačkih funkcionera HDZ-a, glavni blagajnik Mladen Barišić, portparol vlade i šef HDZ-ovih izbornih kampanja Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, te vlasnica "Fimi medije" Nevenka Jurak, dvoje njenih saradnika Anita Lončar Papeč i Bojan Dimić, kao i njihove firme "Fimi media", "Ani-Lon" i "Onida".

Tužilaštvo tvrdi da je delom "isisanog" novca, koji je izvučen u razdoblju od kraja 2003. do 2. jula 2009. kada se Sanader iznenada povukao s premijerskog mesta, HDZ finansirao svoje predizborne kampanje.

Nedavno su mediji pisali da tužilaštvo vodi i istragu pod nazivom "Fimi-media 2" kojom se navodno istražuje i finansiranje predsedničke kampanje Jadranke Kosor, ali i kupovanje odeće i avionskih karta za nju i njene saradnike.

Ivi Sanaderu sudi se na Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije od austrijske Hipo banke. U istom postupku mu se sudi i za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u hrvatskoj Ini.

Županijski sud u Zagrebu sredinom decembra pustio je bivšeg premijera, uz kauciju od 1,6 miliona evra, da se brani sa slobode.

Prethodno je Sanader više od godinu dana proveo u austrijskom i hrvatskom pritvoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online