Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 05.02.2012.
21:58
vijesti.me A

Jedan čovek za jedan dan očistio ceo Kolašin od snega

Daleke 1967. Godine u Kolašinu je za samo jednu noć napadalo metar i po snega. A samo jedan čovek sa jednom mašinom očistio je sneg sa svih tadašnjih kolašinskih ulica i do nekih prigradskih naselja. A danas...

 

Jedan čovek, jedna mašina i mnogo strpljenja i požrtvovanosti

Dvodnevna blokada Kolašina, tokom koje su mehanizacija Komunalnog i nekoliko privatnih preduzeća uspele da očiste tek nekoliko ulica, dok su u sporednim i prigradskim bile samo prtine, a magistrala prema Podgorici i Bijelom Polju bila zatrpana lavinama, podsetila je starije Kolašince na neke davne godine, kada je snega bilo više, ali, čini se, i bolje organizovanosti nadležnih službi. I pravog čojstva, kojim stanovnici Crne Gore vole da se busaju.

"Te zime je za samo jednu noć napadalo mnogo snega i to teškog, jugovog. Sva elektromreža bila je pokidana. Tadašnji predsednik opštine Velizar Janketić, pozvao je direktora tadašnjeg preduzeća za održavanje magistralnog puta. U Kolašin su poslali jednu mašinu, kojom je upravljao Veljko Uskoković. On je za samo jedan dan očistio cijeli grad, prilaze kasarni na Brezi, Domu zdravlja, saobraćajnicu do groblja, do Smajlagića Polja…", priseća se tadašnji načelnik za privredu Zoran Rakočević, a prenose podgoričke Vijesti.

Sa Uskokovićem je u mašini sve vreme bio i prvi čovek grada Janketić. Uskoković je odbio da naplati svoj rad, iako su mu nuđene tri dnevnice. U znak zahvalnosti Skupština grada ga je nagradila satom.

Uporedo sa čišćenjem grada jednom mašinom tada je krizni štab organizovao građane, koji su očistili nekoliko desetina krovova od snega.

"Sneg je bio težak, pa je pretila opasnost da se krovovi sruše. Građani su čistili redom krovove i tako uspeli da zaštite mnoge stambene objekte. Od tog snega su sva kolašinska sela ostala bez struje. Padali su uvek u Kolašinu veliki snegovi, ali imam utisak, da se nekako spremnije dočekivani i lakše se izlazilo na kraj s teškoćama koje je donosilo nevreme, potput ovog minula dva dana", smatra Rakočević.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.02.2012. 22:36
Bila su to neka druga, mnogo bolja vremena. A onda je stigla "demokratija" i sve je otislo u tri lijepe!
Ponedeljak 06.02.2012. 01:17
Jedan covek i nekoliko stotina konja...
Ponedeljak 06.02.2012. 13:40
Чланак је стварно ексклузиван. Цела општина Колашин данас има 8.380 становника а "град" много (разумљиво) мање. Те 1967. године није имао више становника од, рецимо, Пиносаве. Општина Барајево (примера ради) има 25.000 становника а Барајево нико не назива градом. Монтенегро је препун "градова" које чисте "горостаси социјалистичког рада".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online