Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 05.02.2012.
13:06
M. Roknić - Vesti A

Mirić: Srba ima za dva staračka doma

Rezultati popisa stanovništva u Hrvatskoj ni posle gotovo godinu dana još nisu saopšteni. Penzionisani profesor Zagrebačkog univerziteta dr Jovan Mirić uveren je da je hrvatskim statističarima, posle svih "munja", "bljeskova" i "oluja", neprijatno da saopšte broj preostalih Srba, pa čekaju pomoć demografa koji bi to mogli "stručno" da objasne.

Dr Jovan Mirić

Dr Mirić je siguran da ni hrvatske statističare, demografe i političare očekivani rezultati neće ražalostiti, kao i da niko neće pustiti suzu nad malim brojem Srba.


Rodom je iz ličkog sela Krbavice, u kojem danas nema žive duše. Krbavica je 1990. imala 750 stanovnika, a danas u njoj živi tek dvadesetak staraca.
 

Tako je u celoj bivšoj Krajini, gde su Srbi bili većinsko stanovništvo.
- Od Banije do Udbine svi bi stali u dva staračka doma. To je tragično.
 

Do 90-ih godina nije tako bilo?
- Srbi su bili većina u oko 1.000 naselja u Hrvatskoj, a sada su to još možda u pedesetak. Za povratak nema nikakvih uslova. To što čujemo su samo političke floskule.
 

Kakve rezultate popisa očekujete?
- Ti rezultati biće poražavajući. Mogli bi prevazići i Tuđmanova poželjna očekivanja. U tradicionalno srpskim naseljima gotovo da ne postoji niti jedna škola niti za njom ima potrebe. Srbi nemaju podmlatka. Profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Josip Kregar objavio je poražavajući podatak da na zagrebačkom Sveučilištu, na kojem je nekada bilo više od 15 odsto Srba, danas nema nijedan odsto. Sve je očišćeno, pogotovo na intelektualnom i kulturnom planu. To je drastičan primer kako se jedan narod degradira i uništava.
 

Hrvatska zvanična politika tvrdi da je najbolje rešila manjinsko pitanje, da joj Evropa može pozavideti?
- Rešila ga je tako da Italijan Furio Radin naprosto nema protivkandidata na izborima, da Jevreji imaju samo dvojicu Goldštajna, a Srbi Milorada Pupovca. Nema gužve ni konkurencije na manjinskoj sceni jer su manjine svedene su na folklor i služe samo za prigodno pokazivanje. Možda Srba još ima tri odsto, ali već na sledećem popisu ta će se brojka prepoloviti. Reč je uglavnom o starcima, a mlađi povratnici nisu dobrodošli.
 

Zar je tako lako zaboraviti zavičaj?
- Zavičaj nije samo mesto na geografskoj karti gde si rođen. Zavičaj je nešto više. Zavičaj je gde si dobro došao i gde si, kako bi se ovde reklo, doma. Srbi u Hrvatskoj potpuno su izgubili taj zavičaj. Najveća tragedija nije toliko što su kuće srušene, već što su srušeni temelji svih međuljudskih odnosa. Srbi ni danas nisu poželjni u ovoj sredini. Zlo koje je učinjeno u ovih 20 godina u raskopavanju odnosa među ljudima i na razvijanju mržnje, ni sledećih 100 godina ne može se popraviti.
 

Nekadašnje srpske sredine sada "krase" novoizgrađene katoličke crkve?
- I to je poruka Srbima, potencijalnim povratnicima. To je sada katolička sredina. To je podlo i ne služi na čast Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Ali kome je tu do časti. I zato je povratak Srba u Hrvatsku završen proces.
 

Predvideo raspad Jugoslavije
 

Profesor Jovan Mirić rođen je 1935. u ličkom selu Krbavice (zaseok Baljkuša).

 

Osnovnu školu završio je u Krbavici, gimnaziju i Pravni fakultet u Zagrebu. Doktorirao je 1971. na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu.
 

Objavio je 10 knjiga i više od 250 naučnih i stručnih radova: "Interesne grupe i politička moć" , "Rad i politika" , "Pluralizam interesa i sistem samoupravljanja", "Sistem i kriza", "Iskušenja demokracije" , "Demokracija u postkomunističkim društvima- slučaj Hrvatske", "Demokracija i ekskomunikacija", "Zločin i kazna", "Sumrak intelekta", "Kosovo i druge teme"
 

Veliku pažnju jugoslovenske javnosti privukao je početkom 80-ih godina knjigom "Sistem i kriza" u kojoj, kroz kritičko sagledavanje Ustava SFRJ iz 1974. na određeni način predviđa ono što će uslediti početkom 90-ih.

 

Knjigu je u to vreme vlast ocenila kao pokušaj podrivanja države.

Može li se danas uopšte govoriti o Srbima u Hrvatskoj?
- Nažalost, ne može. To su grupe pojedinaca, razbijene u svakom pogledu. Desilo se ono što je i bio cilj hrvatske politike, države, vlasti. Konstanta te politike može se meriti decenijama, a to je da treba Srbe svesti na potpuno zanemarljiv broj.
 

Može li se u tom smislu povući paralela Pavelić - Tuđman?
- Tuđman je sproveo načelo Pavelićeve politike o rešenju srpskog pitanja. Iako nema pouzdanih podataka, iz brojnih izvora može se doći do realnog stanja.

U Hrvatskoj je uoči poslednjeg rata, po popisu iz 1990. bilo 580.000 Srba. Bavio sam se analizom imena koji su se na tom popisu izjasnili kao Jugosloveni i među njima je daleko najviše bilo Srba, oko 70.000.

Dakle 1991. u Hrvatskoj je bilo više od 650.000 Srba.
 

A danas?
- Gledajući te različite podatke, mislim da ih nema ni 200.000. Dakle, dogodilo se ono što je Tuđman i želeo. Srbe svesti ispod tri odsto.
 

Srbima se poručuje da su dođoši, dotepenci i da su samo otišli odakle su došli?
- Srbi u Hrvatskoj nisu dođoši. Oni nisu niotkuda došli. Oni su ovde nastajali vekovima.

Pre 300 godina nacija gotovo i nije bilo. Srbi su nacijom, kako je danas razumemo, postali na tlu Hrvatske. I zajedno s Hrvatima vekovima su gradili kulturu, istoriju, socijalne odnose.

Srbi iz Hrvatske danas zavičaja i domovine nemaju. Srbija im to ne može nadomestiti. A u Hrvatskoj su bili uvažavana zajednica.
 

Čime to možete potkrepiti?
- Njihovim brojem do poslednjih ratova i statusom koji su imali u Hrvatskoj. Svi konstitutivni akti Hrvatske unazad 200 godina Srbe su tretirali kao drugi konstitutivni narod. Tek ih je Tuđman izbacio iz Ustava kao narod i preveo u nacionalnu manjinu. Tako ih je i na tom planu ponizio, potirući na najgrublji način te istorijske činjenice.

Je li u tome imao i podršku sa strane?
- Apsolutno! Srpska politika išla mu je na ruku. Miloševićeva i Tuđmanova politika bile su na zajedničkom poslu uništavanja Srba u Hrvatskoj. Srbija, koja je 90-ih bila izolovana i prokleta, delom i sopstvenom krivicom, ali pre svega zbog međunarodne politike, Srbima u Hrvatskoj i nije mogla biti pouzdan oslonac.
 

Što preostaje Srbima u Hrvatskoj?
- Njihova pozicija, što god mislili o Srbiji, ne može se odvojiti od te matice, pogotovo u etničkom smislu. Korpus smo iste nacije, jednog etnosa i upućeni jedni na druge.
 

Kako ste kao intelektualac ocenjivali situaciju uoči tragičnog raspleta?
- U moj zagrebački stan 1990. došli su moji Ličani, predsednici nekoliko opština i sekretari komiteta. Sećam se Jove Kablara iz Knina, većinu imena sam zaboravio. Došli su uznemireni da čuju i moje mišljenje, mada sam uvek bio izvan politike.

Rekao sam im otprilike ovako: "Gledajte, ljudi, sve možete, ali ne smete uzeti oružje u ruke. Ako to uradite učinićete najveću uslugu proustaškim snagama u hrvatskoj politici. Samo bez oružja morate upotrebiti sva sredstva građanskog otpora, neposlušnosti. Neće vam biti lako, ali se po svaku cenu klonite oružja."
 

Uoči mitinga na Petrovoj gori 1990. javno ste se obratili Srbima da "ne narušavaju mir Petrove gore"?
- Bio sam tada u bolnici, došao je novinar "Večernjeg lista" i tako nešto sam poručio Srbima. I posle toga, kada je u Krajini, na Vidovdan, bio referendum o osamostaljenju rekao sam: "Nemojte Vidovdane pretvarati u smrtovdane, to vam ništa dobro neće doneti, a zidanjem granica zazidaćete svoju i sudbinu svoje dece."

Nažalost, događaji koji su usledili pokazali su da sam bio u pravu. I da zaključim, tadašnja beogradska i zgrebačka politika radile su na tragičnoj sudbini Srba u Hrvatskoj. S tom razlikom što je Tuđmanu to bio opsesivni cilj, a Milošević je dezorijentisan samo glavinjao.
 

O Kosovu iz inata


Jedna vaša knjiga bavi se i pitanjem Kosova?
- Mene je na to izazvala potpuna ignorancija i neznanje hrvatske elite o Kosovu. Oni ništa o Kosovu ne znaju i vladaju samo izmišljenim stereotipima tipa - Srbi ove jadne Albance diskriminišu, progone, izrabljuju...

 

Na Kosovu je bila i prestonica srpske srednjovekovne države, 300 godina središte Srpske pravoslavne crkve i to u vreme kada su nastajale današnje nacije.

Nedelja 05.02.2012. 15:27
Doktoru Jovanu postavljeno je pitanje : Moze li se u tom smislu povuci paralela Pavelic - Tudjman? Gospodine dr. JOVANE, svaki Krvat postavljen na bilo kakvoj funkciji u bilo kojem dobu--ucinice za njihovu ljepu isto kao i svi prehodnici u proslom veku! Oni su svi ko jedan! I TU JE ILUZORNO POVLACITI BILO kakvu paralelu izmedju Pavelica i Tudjmana! Doktore Jovane, Krvati nisu sazaljivi kao sto su to bili Srbi : kralj Aleksandar, Pasic, kasnije Drag. Markovic, Latinka Perovic i mnogi drugi. Pomenuti su bili Yugo opredelenja i usmerenja sa velikim ustupcima prema Krvatima a stetili su Srbima! Danas to isto cini i Tadic. Krvati su zasticeni od VATIKANA, kao njihova provincija i mora se slusat
Nedelja 05.02.2012. 15:21
Malo je danas ovakvih srpskih patriota. Jovane, svaka čast!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online