Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 04.02.2012.
08:14
Večernje novosti A

Lažiran broj poginulih Bošnjaka

U jeku najnovije političke i medijske hajke na Republiku Srpsku, praćenu kvalifikacijama "genocidna tvorevina nastala na krvi 300.000 bošnjačkih žrtava", zaobilaze se činjenice koje je utvrdio sarajevski Istraživačko-dokumentacioni centar da je do sada registrovao oko 98.000 ubijenih u proteklom ratu - svih nacionalnosti.

Iako je i sarajevski Istraživačko-dokumentacioni centar do sada registrovao oko 98.000 ubijenih osoba svih nacionalnosti, Bošnjaci i njihovi saradnici govore o 300.000 bošnjačkih žrtava
 

Ovaj podatak o broju svih civilnih i vojnih žrtava, pripadnika sva tri konstitutivna naroda, donekle se podudara i sa zvaničnim podacima vlasti Srpske koje tvrde da je ubijeno oko 90.000 ljudi.


Direktor IDC-a Mirsad Tokača kaže da ovaj broj još nije definitivan, jer se istraživanje nastavlja, ali tvrdi da on neće preći 100.000 ubijenih, uključujući i oko 500 građana BiH koji su stradali 1991. na ratištima u Hrvatskoj i Sloveniji.


Utvrđeno je da su od 98.000 žrtava - 55 odsto vojnici, a 45 odsto civili. Među ubijenim je oko 64.000 Bošnjaka, 24.900 Srba, 7.700 Hrvata i oko 500 "ostalih". Prema podacima institucija RS, ubijeno je više od 30.000 Srba.
 

Dodik: Srbi najveći stradalnici

Predsednik Srpske Milorad Dodik istakao je da se međunarodna politka prema BiH stvarala na osnovu lažnih podataka. On je naveo da nijednog trenutka neće osporiti činjenicu da su Bošnjaci masovno stradali u ratu devedesetih, ali: - Srpski narod je najveći stradalnik u ratovima devedesetih i jedino što je u političkom smislu uspeo da ostvari je Srpska. Mi Srpsku volimo i ne dozvoljavamo da je bilo ko skrnavi na bilo koji način - rekao je Dodik.

- Istraživanja smo radili po opštinama, a interesovala nas je i nacionalna struktura. Najviše žrtava registrovano je u Sarajevu: 13.756, a zatim u Srebrenici, Prijedoru, Zvorniku, Bratuncu, Foči, Vlasenici, Mostaru, Doboju, Višegradu, Banjaluci, Brčkom i Rogatici - rekao je Tokača.


On kaže da je - na osnovu prikupljene dokumentacije o svakoj žrtvi, zatim, kontakata sa porodicama, medicinske dokumentacije o utvrđenoj smrti žrtve, te drugih izvora utvrđeno da je u Sarajevu (u oba dela grada) stradalo 8.400 vojnika i 5.600 civila.


- U našem poslu imali smo velikih problema sa brojem žrtava, jer mnogi koriste potpuno neargumentovane i neutemeljene brojke. Kao da imate neku vrstu takmičenja ko će objaviti veći broj žrtava i time potvrditi da je zločin bio veći, što je apsurdno. Time se samo uznemirava javnost - ocenio je Tokača.


Tokača smatra da je preterivanje u broju ubijenih, silovanih, kao i zatočenih osoba "deo mentaliteta i pokušaja da se brojevima stvari naprave gorim nego što jesu, a one su same po sebi grozne".


Poslanik SNSD Slavko Jovičić kaže za "Novosti" da je cifra od 300.000 bošnjačkih žrtava obična laž koju je izmislio bošnjački politički vrh i američki mentori.


- Dobro je što je Tokača saopštio ove podatke, jer oni ruše stereotip o isključivo bošnjačkoj žrtvi. I Srbi su ubijani masovno. Održavanje laži o broju ubijenih je način pripremanja terena za ukidanje Srpske, a mi to nikad nećemo dozvoliti - rekao je Jovičić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online