Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 02.02.2012.
16:44
Beta A

Pupovac: Napad na hrvatske navijače narušio ugled Srbije

Predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocenio je danas da je nedavni napad na navijače hrvatske rukometne reprezentacije u Novom Sadu narušio gostoprimstvo i sigurnost gostiju iz Hrvatske, ali i ugled Srbije.

Milorad Pupovac

Pupovac je novinarima nakon razgovora sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem rekao da je neobično važno da nadležni državni organi u Srbiji i Vojvodini urade sve kako bi se utvrdilo pod kojim je okolnostima se dogodio incident.

"Incidenti u Novom Sadu za nas su bili iznenađenje jer se ništa slično nije dogodilo poslednjih nekoliko godina.

Teško je bilo izbeći da se incidenti ne prenesu i u Hrvatsku, što smo videli u Vukovaru, Splitu i Dubrovniku, ali je dobro da su se oni okončali po završetku sportskih aktivnosti", rekao je Pupovac.

On je dodao da je sada jako važno da se slični incidenti spreče u budućnosti i da Srbija i Hrvatska "smanje prostor koji u obe zemlje predstavlja potencijal za nasilje i spreče aktere koji ne donose dobro u zonama u kojima eksploatišu nasilje i stradanje".

"To je još jedna oblast gde postoji veliki prostor za konkretne mere nadležnih institucija obe zemlje i saradnju koja bi mogla biti od velike koristi i za Srbiju i za Hrvatsku", ocenio je Pupovac.

Predsednik SNV-a i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović posetili su danas Javno preduzeće Srbijagas i razgovarali sa Dušanom Bajatovićem o saradnji dve zemlje na poboljšanju uslova života Srba u Hrvatskoj, kao i daljoj ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Okanimo se priče o genocidu

Pupovac je izjavio i da je reči "genocid" i "genocidnost" ne mogu podstaći razvoj ekonomskih i političkih veza među državama nastalim raspadom bivše SFRJ, ali mogu uzrokovati nova nasilja.

"Politička retorika u kojoj dominiraju reči 'genocid' i 'genocidnost', svakako ne mogu da unaprede ekonomske i političke odnose među državama nastalim raspadom SFRJ, ali sigurno mogu da uzrokuju nova nasilja među njihovim narodima, jer su upravo te dve reči bile glavni uzrok krvavih ratova sa početka devetesetih godina prošlog veka", rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Osvrćući se na izjavu lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da je "Republika Srpska genocidna tvorevina", Pupovac je ocenio da je krajnje vreme da takva retorika na ovim prostorima počne da se menja, te da svi u regionu treba da se uzdrže od davanja konačnih istorijskih presuda.

"Bilo da je reč o Hrvatima i Srbima, ili narodima u BiH, krajnje je vreme da svi počnu da se uzdržavaju od davanja konačnih istorijskih presuda. Vreme je da se svi okanemo teške istorije i počnemo da gradimo drugačije, mnogo bolje odnose u regionu", poručio je Pupovac.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.02.2012. 16:55
Па какав си Ти србин када говориш оно што хрвати мисле.Геноцид никада не сме да се заборави и будућа поколења треба стално едуковати како се тако нешто од "браће хрвата"никада не би десило православним србима.Што се тиче дивљања навијача жалосно је што смо се ми спустили на њихов ниво,а углед није ни постојао ако и јесте онда су за то заслужни спортисти,а понјаивше Н.Ђоковић.
Četvrtak 02.02.2012. 17:21
Pupovac: Napad na hrvatske navijače narušio ugled Srbije Pa da je preterano,preterano je,desio se incident ,kaznice se pocinioci i sta tu ima sada da se politika mesa.A ako hocete da pricate sto ne osudjujete napade u Splitu.Dubrovniku itd.Samo su Srbi svima krivi.
Četvrtak 02.02.2012. 17:42
Nazalost...tesko je ocekivati da ne bude incidenata posle svega sto oni nama uradise..a ovo nije predstavnik Srba...ovo je glasnogovornik Hrvata...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online