Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.01.2012.
21:35
Beta A

Ruez: Pronađene grobnice srebreničkih žrtava

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, bivši glavni istražitelj tužilaštva Žan-Rene Ruez opisao je kako je u okolini Zvornika pronađeno više masovnih grobnica sa srebreničkim žrtvama.

Žan-Rene Ruez je svedočio kako je u okolini Zvornika pronađeno više masovnih grobnica sa srebreničkim žrtvama
 

Ruez je sugerisao da su tela hiljada Muslimana koje su snage bosanskih Srba u julu 1995. ubile na više lokacija u okolini Zvornika naknadno bila premeštena iz primarnih u sekundarne grobnice, u pokušaju da se prikriju tragovi zločina.

"Te grobnice su bile razbacane da bi se osiguralo da, ukoliko jedna bude pronađena - ne budu pronađene sve", rekao je Ruez.

Bivši predsednik Republike Srpske, Karadžić, optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice, koje je organizovano streljala Vojska RS, čiji je on bio vrhovni komandant, u danima pošto je 11. jula 1995. zauzela tu enklavu.

Ubistvo oko 1.200 Muslimana na vojnoj farmi Branjevo i kod škole u selu Ročevići otkriveno je na osnovu informacija koje je 1996. istražiteljima dao Dražen Erdemović, koga su u Hag izručile vlasti Srbije, posvedočio je Ruez. Erdemović je priznao da je bio jedan od počinilaca streljanja zarobljenika koje je na farmi trajalo od 10 ujutro do tri sata popodne 16. jula 1995.

On je istražiteljima, po Ruezovim rečima, otkrio da je, po nalogu neidentifikovanog bezbednosnog oficira VRS, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda, potom učestvovao i u ubijanju oko 500 Muslimana u Domu kulture u selu Pilica. Pre toga, svratili su u obližnji kafić da popiju piće, kazao je Ruez.

Ruiz je opisao i kako je mesto streljanja u Kozluku, na kojem je bila i primarna grobnica, otkriveno zahvaljujući krhotinama od staklenih boca i etiketama na njima, koje su pronađene u sekundarnoj grobnici na lokaciji u Čančarima. Etikete i boce poticale su iz fabrike sokova Vitinka u Kozluku, u čijoj je neposrednoj blizini zatim pronađena lokacija na kojoj su zarobljenici ubijeni.

Na kraju višednevnog glavnog iskaza, Ruez je izjavio da je 1996-97 pronađeno više od 20 sekundarnih masovnih grobnica sa žrtvama streljanja u selu Orahovac, na farmi Branjevo i u Kozluku.

Svoje svedočenje, on je propratio brojnim fotografijama i filmovima snimljenim tokom istrage, te satelitskim snimcima koje su dostavile SAD, a koji su, po njegovim rečima, imali ključnu ulogu u pronalaženju većeg dela masovnih grobnica.

Optuženi Karadžić, koji se brani sam, unakrsno ispitivanje Rueza započeće u utorak. Sudije će, međutim, pre toga saslušati svedočenje sudskog antropologa Vilijama Haglunda, koji je vodio ekshumaciju masovnih grobnica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online