Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 28.01.2012.
14:02
Beta A

NVO: Crna Gora može da doživi bankrot

Opozicija i neke nevladine organizacije upozorile su da bi Crna Gora mogla da doživi budžetski bankrot ukoliko bude morala da vrati 22 miliona evra duga Kombinata aluminijuma u Podgorici(KAP) koji se ranije zadužio kod Dojče banke, uz garanciju države.

Foto: Ilustracija
 

Crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić je u četvrtak izjavio da postoji veliki rizik od aktiviranja Vladine garancije, što bi značilo da će država morati da vrati pomenuti dug, jer KAP to, prema sadašnjem stanju, najverovatnije, nije u mogućnosti.

Glavni razlog toga je, prema objašnjenima, to što je, neočekivano, pala cena aluminijuma na svetskom tržištu u odnosu na onu koja je vazila kada je Vlada dala garanciju za kredit KAP-a.

Zbog takve opasnosti koja se nadvila nad budžetom Crne Gore, opozicioni Pokret za promene je zatrazio parlamentarno salušanje dvojice ministara, za finansije i za ekonomiju, Milorada Katnića i Vladimira Kavarića.

Rizik od posledica isplate duga KAP, koji posluje u vlasništvu Centralno-evropske aluminijske kompanije ruskog biznismena Olega Deripaske, takođe, pojačao je tenzije u pripremama novog protesta zbog poskupljenja električne struje od oko sedam odsto.

Prvi protest je održan 21. januara, a novi je najavljen za dane kada bude poznat račun za januar.

Prema ocenama opozicije i NVO sektora, građani Crne Gore finansiraju "iz svojih džepova" KAP, već samim tim što država subvencionira električnu struju koju troši ta fabrfika, a sada će, kako se navodi, morati još i da plaćaju njene dugove.

Situacija u vezi sa poslovanjem i vlasništvom nad KAP-om, takođe, opet može dovesti u krizu odnose u vladajućoj koaliciji Crne Gore.

Potpredsednik Vlade i funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) Vujica Lazović je u petak rekao da su ministri te partije u Vladi bili protiv ranije odluke o tome da Vlada garantuje za dug KAP-a od 22 miliona eura.

Prema oceni SDP, sadašnji vlasnik KAP-a nije solidan partner, zbog čega Vlada Crne Gore vodi intenzivne razgovore sa potencjalno novim vlasnikom, jednom kompanijom iz Indije.

POVEZANE VESTI

Subota 28.01.2012. 16:13
KAKO CE BANKROTIRATI ZBOG 22 MIL. KADA TO MOZE DIKTATOR DA PLATI IZ MALOG DZEPA KUPACIH GACA KOLIKO SE NAPUNIO?
Subota 28.01.2012. 14:07
NEKA NEKA I NJIMA TREBA MALO
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online