Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 27.01.2012.
10:54
Srna A

"Silos" bio srpski Aušvic

Logor "Silos" u Tarčinu kod Sarajeva koji je zatvoren 27. januara 1996. godine imao je sve elemente koncentracionog logora Aušvica, koji danas obeležava dan svog zatvaranja, kazala je bivši zatočenik "Silosa" Radojka Pandurević.

Ozloglašeni logor Silos
 

Cerić pravi prijem za porodice ratnih zločinaca

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić šalje opasnu poruku za Srbe i Hrvate time što je najavio prijem za porodice optuženih za ratne zločine nad srpskim i hrvatskim zatočenicima u sarajevskom logoru "Silos", smatraju predstavnici boračkih organizacija iz Republike Srpske. Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić ocenio je da Cerić na taj način omalovažava logoraše koji su pretrpeli stravične torture u "Silosu", piše "Glas Srpske".

"Može se očekivati da će tražiti i bojkot institucija koje su se usudile suditi izvršiocima zločina nad Srbima. Ovakvi Cerićevi potezi vode 'arapskom proljeću' da bi sutra srpski i hrvatski narod morao napuštati BiH", rekao je Dukić.

"U srpskom stratištu 'Silos' bila sam 1 339 dana i toliko bi trebalo biti napisano knjiga, jer svaki dan je priča za sebe. Tadašnji aktivni policajci, među kojima su bili Refik Tufo i Enver Dupovac, 28. maja 1992. godine odveli su nas 17 iz sela Raštelica u Tarčinu, gde smo živeli, na 'informativni razgovor' koji je trajao 1.339 dana", rekla je Pandurevićeva u svedočenju za Srnu.

Od momenta zatvaranja u "Solosu", u kojem su već bili zatvoreni vojnici uhapšeni u kasarni "Žunovnica", Pandurevićeva je rekla da su stražari sve činili da je, kao pristalicu SDS-a, što više ponize.

"Ja sam im bila za sve kriva. Tukli su me, pretili da će ubiti i mene i kćerku, čak su me skinuli nagu i isekli odeću da nemam šta da obučem, i pucali na mene, nakon čega sam prebačena u bolnicu u Tarčinu", rekla je Pandurevićeva.

Ona je potvrdila da su tadašnji zvaničnici u Vladi RBiH, među kojima su i sadašnji poslanici u parlamentu BiH, dolazili u "Silos" i bili upoznati o dešavanjima u logoru.

"Alija Izetbegović je dva puta bio u blizini 'Silosa'. Dolazio je helikopterom, a dolazio je i kada je bila poslednja ofanziva na Hadžiće, kada je pružio podršku svojoj vojsci. Znači, svi su znali za "Silos", tvrdi Pandurevićeva.

O raspuštanju logora "Silos" zatvorenici su saznali od predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Logor je napustila 26. januara 1996. godine, dok su poslednja 42 zatvorenika izašla dan kasnije, čime su konačno zatvorena vrata ovog kazamata.

POVEZANE VESTI

Petak 27.01.2012. 11:39
gde je ona fukara Kandicka da kaze nesto o ovome
Nedelja 12.05.2013. 14:16
Dali Nikolić kleči i moli se za srpske žrtve ovog od mnogih konc logora za Srbe ?
Sreda 19.02.2014. 14:42
MOJ OTAC I MAJKA BILI SU U OVOM LOGORU...SRAMOTA PA NIKO NEODGOVARA ZA SILOS
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online