Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.01.2012.
12:58
Beta A

Tužilac sam obustavio istragu o Dobrovoljačkoj

Međunarodni tužilac u predmetu "Dobrovoljačka" Džud Romano sam je, bez konsultacija s kolegijumom tužilaca, doneo odluku o obustavljanju istrage u ovom slučaju.

To je za današnji banjaluči "Glas Srpske" izjavila šefica Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Vesna Budimir. Ona je pojasnila da je tužiocu to omogućeno izmenom Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji državnog tužilaštva koja je na snagu stupila 5. januara.

Dozvolila joj promena zakona da samoinicijativno prekine istragu: Džud Romano

"Do tada, sve odluke o obustavljanju ili sprovođenju istrage išle su na kolegijum koji se o tome izjašnjavao. Romano snosi punu odgovornost za odluku u slučaju 'Dobrovoljačka'", rekla je Budimirova.

Prema njenim rečima, odluka o obustavljanju istrage nije konačna, sledi njeno preispitivanje i postoji mogućnost da bude ponovo otvorena, "kao da se ništa do

Izetbegović je kriv za Dobrovoljačku

 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je obustavljanje istrage u slučaju "Dobrovoljačka" protiv 14 lica čista politikantska odluka. Optuživanjem Ejupa Ganića i Jovana Divjaka za zločine u Dobrovoljačkoj promenio bi karakter rata u BiH. Tada bi se moralo ići dalje u istragu i došlo bi se do toga da su organizovani zločinački poduhvat preduzeli upravo Alija Izetbegović i njegovi sledbenici", rekao je Dodik za BN televiziju.

tada nije desilo".

"Ako se prigovor uvaži i ako se utvrdi da je osnovan, da se predlažu neki novi dokazi i ukazuje na određene propuste, tada se ponovo predmet vraća u fazu istrage. Naredba o obustavljanju se ukida i predmet je ponovo aktivan", navela je Vesna Budimir.

Govoreći o pretnjama i pritiscima na tužioce zbog podizanja optužica za ratne zločine, ona je kazala da je 31 mesec pod zaštitom zbog predmeta Trusina u Jablanici, na kojem je radila. Budimirova je navela da je veliki pristisak na Tužilaštvo i tužioce izvršen posle hapšenja Bošnjaka osumnjičenih za zločine nad Srbima na području sarajevske opštine Hadžići, dodajući da je Skupština Kantona Sarajevo donela zaključak da se protivi takvom načinu hapšenja.

"To je sigurno veliki pritisak na Tužilaštvo i tužioce. Ako se najviši zakonodavni organ kantona upušta u to, onda je to stvarno katastrofa. To je van pameti i direktan pritisak na tužioce s namerom da se oni onemoguće u obavljanju svog posla", kazala je ona.

Bivši član Predsedništva BiH i jedan od osumnjičenih u slučaju "Dobrovoljačka" Ejup Ganić, izjavio je da je od samog početka očekivao obustavljanje istrage u tom predmetu.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, sa druge strane, potvrdilo je da nastavlja istragu o "slučaju Dobrovoljačka" bez obzira na odluku Tužilaštva u Bosni i Hercegovini da obustavi istrage protiv 14 lica u tom predmetu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2012. 13:39
Tog sudiju treba poslati da se vrati kuci PLIVAJUCI...!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online