Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 18.01.2012.
16:31
D. Lj. Joksić - Vesti A

Skoplje plaća albansko slavlje

Makedonska Vlada će učestvovati u finansiranju proslave stogodišnjice nezavisnosti Albanije i 30-godišnjice od ubistva braće Jusufa i Bardoša Garvale, koji su se zalagali za albansku državu u okviru bivše Jugoslavije i za osnivanje Narodnog pokreta Kosova, iz koga je proizišla teroristička OVK.

Bardoš i Jusuf Garvala

Vicepremijer i predsednik Odbora za proslavu godišnjice albanske zastave Musa Džaferi je potvrdio da će Vlada u Skoplju finansirati deo manifestacija, ali nije precizirao koliko će novca iz državnog budžeta biti izdvojeno za obeležavanje nezavisnosti Albanije.

Pokrovitelj proslave je albanski premijer Sali Beriša, a manifestacija će biti održana u Tirani, Prištini i Skoplju.


- Prva aktivnost za Dan albanske zastave će biti postavljanje kamena temeljca na trgu Skenderbeg u Skoplju. To će biti urađeno 17. januara na dan smrti Skenderbega, 30-godišnjice ubistva braće Garvala i Kadrija Zeke i 30-godišnjice od formiranja Narodnog pokreta Kosova, iz koga je nastala OVK - rekao je vicepremijer u makedonskoj Vladi Musa Džaferi.


U kabinetu premijera Nikole Gruevskog ističu da Vlada nije raspravljala na tu temu, a na pitanje zašto Makedonija treba da finansira proslavu nezavisnosti tuđe države, Džaferi je odgovorio:

"Normalno je da makedonska Vlada finansira neke manifestacije. Proslavlja se nezavisnost Albanaca, a to ne ugrožava integritet ni države, ni Makedonaca. Za braću Garvala manifestacija će biti u Prištini i na njoj ćemo prisustvovati kao bivši članovi pokreta."


Istoričari, pak, tvrde da makedonska Vlada nema pravo, ni obavezu da proslavlja nezavisnost susedne države, a još manje da finansira takve manifestacije.


- Ako slučajno učestvuje u takvoj proslavi, onda treba da kaže zašto to čini. Da li se zarad međukoalicionog mira žrtvuje država - pita se Katerina Todorovska iz Instituta za nacionalnu istoriju u Skoplju.

Garvale i Zeku ubila SDB

 

Braća Bardoš i Jusuf Garvala i Kadri Zeka osamdesetih godina 20. veka u dijaspori su pripremali ujedinjenje četiri albanske antijugoslovenske grupe od kojih bi se formirao pokret za "Albansku Socijalističku Republiku u Jugoslaviji". Pokret je 1985. postao poznat kao "Narodni pokret za Republiku Kosovo", iz koga je kasnije proizišla teroristička OVK.

 

U blizini Štutgarta, 17. januara 1985. pripadnici jugoslovenske tajne službe SDB likvidirali su glavne aktere pokreta, braću Bardoša i Jusufa Garvala i Kadrija Zeku.

Sreda 18.01.2012. 16:35
Толико о стварној независности БЈРМ! Шиптари коло воде а остали играју како им се свира.
Sreda 18.01.2012. 17:41
Niste hteli sa nama,a sada cete morati sipce da slusate i da im udovoljavate.vestacka ste nacija.vi ste bugari ustvari a sever je Srpski.neprestano provocirate grke nasu bracu.prvo sa nazivom aerodroma pa posle sa statuom konjanika cak ste i stadin vardara nazvali filip drugi..a dusanov most...kameni most...obicni plagijatori. Jos maltretirate onog jadnog coveka jovana koji nista nije uradio.....zato ce vam siptari odcepiti zapadni deo....
Sreda 18.01.2012. 19:21
Mozete vi da lajete koliko hocete :) Vazno da me moja zena sprkinja "primila" kao Makedonca :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online