Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.01.2012.
00:21 >> 13:13h
Srna, 24sata.info A

Dodik: Izetbegović je kriv za "Dobrovoljačku"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je obustavljanje istrage u slučaju "Dobrovoljačka" protiv 14 lica čista politikantska odluka. Optuživanjem Ejupa Ganića i Jovana Divjaka za zločine u Dobrovoljačkoj promenio bi karakter rata u BiH. Tada bi se moralo ići dalje u istragu i došlo bi se do toga da su organizovani zločinački poduhvat preduzeli upravo Alija Izetbegović i njegovi sledbenici", rekao je Dodik za BN televiziju.

Nastaviću da se borim protiv monstruma: Milorad Dodik

"Republika Srpska apsolutno ne može da ima bilo kakvo poverenje u Sud i Tužilaštvo BiH. Nastaviću da se borim protiv tih monstruma, jer služe samo za osudu jednog naroda", rekao je Dodik u utorak uveče za Radio-televiziju Republike Srpske.

Zbog odluke da se obustavi istraga, Dodik smatra da Republika Srpska ne treba da sarađuje sa Sudom i Tužilaštvom, bez obzira na međunarodnu zajednicu koja pokušava da očuva njihov autoritet, što nije moguće.

Prekinuti kontakte sa Sudom i Tužilaštvom

"Treba da prekinemo bilo kakav kontakt s Tužilaštvom. Ovo je ključna i iritirajuća tačka. To je moje mišljenje i ja ću se konsultovati sa organima i drugim političkim faktorima u Republici Srpskoj. Mislim da Tužilaštvu BiH ne treba više da damo političku podršku niti saglasnost da rade na prostoru Srpske. To je moje mišljenje; videćemo šta će reći parlament i vlada", rekao je Dodik i ocenio da je odluka Tužilaštva nedopustiva i dokaz da Sud i Tužilaštvo BiH ne mogu da imaju nikakvu podršku Republike Srpske i srpskog naroda.


"To je dokaz da je Tužilaštvo BiH formirano da procesuira isključivo samo Srbe. Nije sporno da treba da odgovaraju svi koji su odgovorni za zločine, pa i ako dolaze iz srpskog naroda, ali je iritirajuće da se odustane od istrage zločina u Dobrovoljačkoj, koji je prethodio svim zločinima i koji je prvenac u zločinima", rekao je Dodik i dodao da je jasno da je odluka o tome donesena na najvišem političkom nivou.

Predsednik Republike Srpske je istakao da je odbrana zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu direktno kreiranje neistine o ratu u BiH, te da bi se daljom istragom o tom zločinu došlo do toga da su Alija Izetbegović i njegovi sledbenici preduzeli organizovani zločinački poduhvat.

"Odbrana tog zločina je direktno kreiranje neistine o ratu u BiH i zato nije čudno da jedna takva odluka dolazi iz Sarajeva, odnosno iz Tužilaštva BiH, koje od samog formiranja nije imalo ligitimitet od nas iz Republike Srpske", rekao je Dodik.


Predsednik Republike Srpske istakao je da bi se optuživanjem Ejupa Ganića i Jovana Divjaka za zločine u Dobrovoljačkoj promenio karakter rata u BiH.


"Onda ne bi ostala priča na strani Srba o organizovanom zločinačkom poduhvatu, već bi se moralo dalje ići u istragu i došlo bi se do toga da su organizovani zločinački poduhvat preduzeli upravo Alija Izetbegović i njegovi sledbenici", rekao je Dodik za BN televiziju.

On je istakao da je Izetbegović direktno uticao na to da se dogovori izlazak pripadnika JNA iz kasarne, a nakon toga je došlo do obračuna, koji je vodio njegov zamenik Ganić.

"Odgovornost te vrste ne može da se izbjegne", rekao je Dodik i podsjetio da je bio politički dogovor da se vojnici JNA, koji su mahom bili Srbi, povuku iz kasarne, a samo 300 metara dalje dočekali su ih rafali i poginulo je njih 42, dok nije poginuo niko iz redova tzv. patriotske lige.

Zločin u Dobrovoljačkoj je motivisan odlukom Bošnjaka


Predsednik Srpske rekao je za B92 da je zločin u Dobrovoljačkoj ulici bio motivisan političkom odlukom Bošnjaka, tada predvođenih Izetbegovićem, i da mora biti procesuiran.

"Vojska je izlazila iz Sarajeva, nije ulazila u Sarajevo, nije bila u borbenoj formaciji, već u formaciji povlačenja. Niko od pripadnika takozvane patriotske lige BiH, koja je izvršila takav jedan zločin pod komandom Divjaka i Ganića, nije poginuo, što govori da je tadašnje vojno rukovodstvo naivno verovalo Aliji Izetbegoviću, koji im je obećao da će mirno izaći iz grada", rekao je Dodik i dodao da je to prvi među zločinima koji su se desili u BiH i da je zato bilo važno da se raskrinka namera tog zločina.

Tužilaštvo BiH donelo je naredbu o obustavi istrage u slučaju "Dobrovoljačka" protiv ukupno 14 lica, među kojima i Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih lica nisu sadržana obeležja krivičnog dela.

Istraga je obustavljena i protiv Hasana Efendića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasedi koju su postavile paravojne formacije "zelene beretke" i "patriotske lige", kao i Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 je zarobljeno.

Zaim Backović Zagi naredio je napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine. O tome svedoči radio poruka koju je presrela JNA, a objavili sarajevski mediji.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.01.2012. 09:46
Недајте се браћо срби!!!!!!!
Sreda 18.01.2012. 18:01
Kriva je JNA,jer je vjerovala fanaticima i pustila Izetbegovica na slobodu, prije nego je kolona izasla. Trebala ga je ubiti na licu mjesta i izbaciti na ulicu da ga svi njegovi vide, jer su ionako platili krvavu cijenu !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online