Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.01.2010.
18:51
Tanjug A

Advokati Šljivančanina upozoravaju Slovačku

Branioci pukovnika bivše JNA Veselina Šljivančanina upozorili su danas da bi Slovačka prekršila Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima ukoliko bi prihvatila zahtev Haškog tribunala da njihov štićenik služi kaznu u toj zemlji.

Veselin Šljivančanin

Advokati Novak Lukić i Stefan Burgon su saopštili da su na to ukazali u pismu koje su juče uputili ministarki pravde Slovačke Vjeri Petrikovoj.


Uslov da Šljivančanin iz Ševeningena bude prebačen u zatvor Leopoldov je da slovački sud prizna presudu Haškog tribunala koji mu je u žalbenom postupku povećao kaznu sa pet na 17 godina robije.


Ministarku Petrikov branioci su obavestili da se tom priznanju protive uz obrazloženje da je presudom, koju je 5. maja 2009. godine, prvi put izreklo Žalbeno veće Haškog tribunala, prekršeno osnovno pravo na žalbu Šljivančanina garantovano Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima.


Oni su upozorili da bi Slovačka, kao potpisnica tog pakta, "prekršila svoje međunarodne obaveze ukoliko bi prihvatila zahtev Tribunala i dozvolila da Šljivančanin služi kaznu u zatvoru Leopoldov, jer bi bio na teritoriji i pod jurisdikcijom Republike Slovačke."


U pismu je objašnjeno da je Šljivančanin oglašen krivim "za pomaganje i podržavanje propuštanjem mučenja zarobljenika" i osuđen na kaznu od pet godina zatvora, a tek u žalbenom postupku je oglašen krivim i za "pomaganje i podržavanje propuštanjem ubistava zarobljenika" i kazna mu je povećana na 17 godina zatvora.


Branioci su istakli da je pritom još važnije to što je "Šljivančanin oglašen krivim za još jednu tačku na osnovu novih nalaza o činjenicama koje nikada nisu istražene tokom suđenja".


Na taj način je Šljivančaninu uskraćeno pravo žalbe protiv nove osude, jer, kako su naveli, nove nalaze Žalbenog veća nikada nije preispitao viši sud, kako to predviđa član 14 (5) Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.


To je istakao i bivši predsednik Haškog tribunala sudija Fausto Pokar koji je, u izdvojenom mišljenju, jasno naveo da je "Žalbeno veće izašlo iz okvira svojih ovlašćenja", naveli su branioci pukovnika Šljivančanina u pismu slovačkoj ministarki pravde.


Slovački mediji su 18. decembra objavili da je Haški tribunal izabrao njihovu zemlju za izdržavanje Šljivančaninove kazne zbog "kulturne i jezičke bliskosti osuđeniku" i da će on biti smešten u posebnom krilu zatvora u Leopoldovu, na jugozapadu zemlje.


Ministarka pravde Petrikova je tada saopštila da regionalni sud Slovačke treba da odluči o prihvatanju odluke Haškog tribunala, istakavši da je Bratislava "spremna da ispuni svoje međunarodne obaveze" i da je "zatvor spreman".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online