Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.01.2010.
18:31 >> 20:21h
Srna A

OHR: SNSD manipuliše glasačima

OHR je saopštio da SNSD, organizovanjem referenduma, manipuliše glasačima u Republici Srpskoj (RS) kako bi skrenuo pažnju sa stvarnih ekonomskih problema sa kojima se suočavaju građani, a takve radnje su suprotne vladavini zakona i ugrožavaju reputaciju RS.

OHR je podsetio da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko tokom protekle posete Banjaluci naglasio da ''odbijanje najosnovnijih principa Dejtonskog sporazuma, kao i standarda međunarodnog prava, znači da SNSD vodi RS na opasan put pravne neizvesnosti''.

Planirani referendum koji je predložila Vlada RS, predvođena SNSD-om, kojim se dovode u pitanje elementi Dejtonskog sporazuma, izlazi izvan delokruga ustavnih nadležnosti ovog entiteta, u suprotnosti je sa njegovim obavezama prema Ustavu BiH i krši Dejton, istakao je OHR.

Vlada RS, naglasio je OHR, obavezna je da poštuje Dejtonski sporazum u celosti i da ne osporava mere preduzete na osnovu tog mirovnog sporazuma i rezolucija Saveta bezbednosti UN usvojenih u skladu sa Poglavljem sedam Povelje UN. OHR ističe da Vlada RS zbog toga treba da prestane sa ugrožavanjem međunarodnih obaveza i opredeljenja BiH.

Odluka o referendumu u RS

 

Narodna skupština RS podržala je 28. decembra stavove Vlade RS o nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH u oblasti pravosuđa i zadužila je da predloži potrebne izmene i dopune Zakona o referendumu.

 

Skupština je usvojila Vladin zaključak i podržala njene stavove, kojima je u celosti odbacila kao neprihvatljive, neustavne i nezakonite odluke visokog predstavnika u BiH od 14. decembra kada je stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina produžio mandat za još tri godine, a onima koji se bave predmetima organizovanog kriminala i korupcije omogućio ostanak na funkciji savetnika

"Zaključci i javne izjave koje negiraju ustavni poredak zemlje i zakonski okvir kojim se regulišu pravosudne institucije BiH, koje dovode u pitanje saradnju sa Hagom, te poriču činjenice o ratnim zločinima dokazane pred sudom, u gruboj su suprotnosti sa principom vladavine prava'', naveo je OHR i podsetio da su rezolucijom Saveta bezbednosti UN sve zemlje obavezane da sarađuju sa Tribunalom u Hagu, posebno potpisnice Dejtonskog sporazuma.

Prema Dejtonu, naglasio je OHR, potpisnice su obavezne da ''u potpunosti sarađuju sa svima koji su uključeni u provođenje ovog mirovnog ugovora, kako je to opisano u aneksima ovog sporazuma, ili sa svima koje je na drugi način ovlastio Savet bezbednosti UN, u skladu sa obavezom svih potpisnica da sarađuju u istrazi i krivičnom gonjenju ratnih zločina i ostalih kršenja međunarodnog humanitarnog prava''.

OHR je podsetio da je Upravni odbor Saveta za provođenje mira u više navrata naglasio da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente kojima se može suprotstaviti destruktivnim tendencijama, te da neće dozvoliti pokušaje podrivanja Dejtonskog sporazuma, kao i da će konstantno pratiti situaciju.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira je više puta podsetio vlasti i lidere političkih stranaka ove zemlje da je BiH međunarodno priznata suverena država čiji se teritorijalni integritet garantuje Dejtonskim sporazumom, a svako osporavanje osnovnih elemenata tog sporazuma smatraće se neprihvatljivim, uključujući i jednostrane radnje usmerene na ugrožavanje ustavnog poretka BiH, ističe OHR.

Bokić: Incko krši Ustav BiH

 

Vlada Republike Srpske (RS) u potpunosti je opredeljena za poštovanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, ali je visoki predstavnik Valentin Incko grubo nasrnuo na pravni poredak u BiH i prekršio i Ustav i Dejton, rekla je agenciji "Srna" Biljana Bokić, portparol premijera RS Milorada Dodika.

 

Prema njenim rečima, ako OHR ima pravo ili daje sebi pravo da krši međunarodni sporazum i Ustav BiH, onda građani RS imaju pravo da kažu da li žele više da trpe takvo ponašanje u zemlji za koju kažu da je njihova. Tačno je, dodala je ona, da Ustav BiH ne poznaje referendum, ali ga poznaje Ustav RS.

 

"Visoki predstavnik je odavno izašao iz mandata koji mu je poveren Dejtonskim sporazumom, kao i ovlašćenjima sa bonske konferencije'', istakla je Bokićeva.

Iako je bio upoznat o zaključcima Narodne skupštine RS, visoki predstavnik je, kršeći Dejtonski sporazum, nametnuo odluku o ostanku stranih sudija i tužilaca u BiH, a tu odluku ne poznaje ni Ustav BiH niti Dejtonski sporazum, rekla je Bokićeva. Tako je visoki predstavnik, a ne Vlada i Narodna skupština RS, raspisao referendum u RS, dodala je ona.

Biljana Bokić je naglasila da je premijer RS Milorad Dodik ranije pozivao visokog predstavnika da precizno kaže kojim se pragrafom ili odredbom Dejtonskog sporazuma zabranjuje referendum.

 

Bokićeva je istakla da deo saopštenja u kojem OHR iznosi političke stavove o motivima i razlozima raspisivanja referenduma u RS neobično podseća na saopštenja domaćih političkih partija, a da je razlika u tome što OHR nije izlazio na izbore u BiH i RS, pa je nejasno u čije ime daje te kvalifikacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online